8. decembar 2022 21:24

Ministarstvo finansija: Predlog budžeta za 2023. godinu bazira se na očuvanju životnog standarda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo finansija: Predlog budžeta za 2023. godinu bazira se na očuvanju životnog standarda

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović ocenio je danas da se Predlog budžeta za 2023. godinu, o kojem poslanici vode raspravu u parlamentu, bazira na očuvanju životnog standarda gradjana Srbije.

Stevanović je za Tanjug rekao da se izradi Predloga budžeta za sledeću godinu pristupilo oprezno i da su planirani manji prihodi nego što se zapravo očekuje da budu.

 

"Planirali smo prihode manje nego što realno očekujemo, planirali smo konzervativno, jer smo uvećali samo za 7,8 odsto u odnosu na ovu godinu iako očekujemo prosečnu inflaciju od 11,1 odsto", kazao je Stevanović.

Naveo je da je veoma važno što se Predlog bužeta zasniva na očuvanju životnog standarda gradjana, jer je njim obuhvaćeno povećanje minimalne zarade za više od 40.000 dinara, povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto i povećanje plata zaposlenima u vojsci za 25 odsto.

Naveo je da su u Predlogu budžeta opredeljena sredstva i za nabavku energenata, ali da su ta izdvajanja smanjena.

"U ovom budžetu smo smanjili izdvajanja za energente jer uz pomoć strategiJe koju radimo zajedno sa prijateljima iz Norveške imamo zacrtan cilj, zelenu granu koju vidimo, nije lak put do nje, ali znamo gde smo, koji su nam koraci, imamo nekoliko alternativa ali imamo cilj kome težimo", kazao je Stevanović.

 

Govoreći o programu za mlade "Moja prva plata", Stevanović je podsetio da je ministar finansija Siniša Mali naveo danas u parlamentu da je novina što će od sledeće godine pored plate u kompanijama i država izdvajati dodatna sredstva za mlade.

"Pored plata koju dobijaju kod poslodavaca oko, 10.000 mladih dobiće od države pomoć, diplomci sa fakulteta 30.000 dinara, a mladi sa završenom srednjom školom 25.000 dinara", kazao je Stevanović.

Dodao je da je projekat "Moja prva plata" veoma uspešan, te da je zaključno sa trećom fazom njime obuhvaćeno 30.000 mladih koji su imali priliku da steknu prvo radno iskustvo.

"Više od 60 odsto mladih ostane da radi kod tog poslodavca, jer oni prepoznaju kvalitet koji ljudi imaju. Kad izlazite samo sa diplomom na tržište nezavidnija je pozicija, tako da je ovo velika pomoć, i u narednim godinama nastavićemo kao i do sada", poručio je Stevanović.