9. decembar 2022 14:40

Vesić: Srbija postaje vazduhoplovno čvorište jugoistočnog dela Evrope

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Srbija postaje vazduhoplovno čvorište jugoistočnog dela Evrope

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Srbija postaje pravo vazduhoplovno čvorište jugoistočnog dela Evrope, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, komentarišući novi let od Beograda za Tjenđin, otvaranje novog terminala na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" uoči letnje sezone i unapredjenje avio saobraćaja u zemlji.

"Od danas, 'Er Srbija' leti za Kinu. A, samo u 2023. godini imaćemo preko 20 novih linija za evropske zemlje, kao i za Sjedinjene Američke Države", naveo je Vesić, sapoštili iz resornog Ministarstva.

Prvi avion "Er Srbije" danas će poleteti za grad Tjenđin, 22 godine nakon što je, u oktobru 2000, poslednji JAT-ov avion leteo za Peking.

Letovi između Beograda i Tjenđina obavljaće se jednom nedeljno - ka Kini petkom, a povratni, ka Srbiji, nedeljom.

Vesić je podsetio da će pred početak letnje sezone biti otvoren novi terminal beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" i da će kapacitet naše najveće vazdušne luke biti 15 miliona putnika.

"Ove godine smo brojem putnika na aerodromu 'Nikola Tesla', prevazišli rekordnu 2019.godinu. Tako Srbija napreduje i tako postaje pravo vazduhoplovno čvorište ovog dela Evrope", zaključio je ministar Vesić.