2. april 2023 15:17

Čadež: Očekujem da će super-kupci iz Verone posetiti i Sajam vina u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Očekujem da će super-kupci iz Verone posetiti i Sajam vina u Beogradu

Foto: Tanjug video

VERONA - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas tokom obilaska Međunarodnog sajma vina VinItaly 2023, da očekuje da će super-kupci sa sajma u Veroni posetiti i sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji će se održati u novembru u Beogradu.

Čadež je istakao da je PKS pre nešto više od osam meseci zajedno sa italijanskim partnerima pokrenula inicijativu da na jednom od najvećih svetskih sajmova vina u Veroni bude predstavljena "Vinska vizija Otvorenog Balkana".

 

"Uspeli smo prošle godine u Beogradu da na sajmu vina tri zemlje, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, ne samo promovišemo već i napravimo jednu pravu strategiju kako bi smo doveli što više distributera i kupaca", rekao je Čadež.

Očekuje da će kupci sa sajma u Veroni posetiti i Beograd koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije tom delu sveta, a gde će moći da probaju najbolja vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Ovde trenutno boravi više od 1.000 super-kupaca. To su oni koji kupiju vino za ceo svet, za najbolje restorane, za ritejlove. Oni su ti koji određuju da li ćete uspeti ili ne. I naš osnovni zadatak danas ovde na ovom divnom štandu je da imamo što više ljudi koji se time bave", rekao je predsednik PKS.

Čadež je podsetio da je PKS pre šest meseci pokrenula inicijativu da se na prestižnom sajmu VinItaly predstavi najveći regionalni vinski sajam - "Vinska vizija Otvorenog Balkana", što će, kako je dodao, našim vinarima omogućiti nove poslove.

Čadež je rekao da očekuje da će naredni Vine Vision biti uspešniji i veći od prethodnog.

"Bili smo pre dve nedelje u Dizeldorfu na jednom od najvećih sajmova na svetu. I sa njima smo razgovarali i oni će biti deo našeg koncepta u Beogradu u novembru", istakao je Čadež.

Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstavljeno je više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.

Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

Prvi "Wine Vision by Open Balkan" organizovan je u septembru 2022. godine, na inicijativu lidera tri zemlje, kada je predstavljeno više od 350 vinarija - gotovo 400 izlagača sa destilerijama iz više od 20 zemalja, a posetilo ga je oko 35.000 ljudi.