21. april 2023 15:24

Igor Vujičić: U narednih 12 meseci biće ugrađeno 500.000 pametnih brojila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Vujičić: U narednih 12 meseci biće ugrađeno 500.000 pametnih brojila

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Elektrodistribucija Srbije raspisala je tender za nabavku gotovo pola miliona pametnih brojila, a direktor "Meter&Control" iz Beograda Igor Vujičić je rekao da taj projekat podrazumeva ugradnju gotovo 500.000 pametnih brojila.

Vujičić je objasnio da projekat po principu "ključ u ruke“ podrazumeva proizvodnju, isporuku i ugradnju pametnih brojila.

 

"Sredstva su obezbeđena preko Vlade Srbije, odnosno ministarstava energetike i finansija. Predviđeno je da se s projektom započne na leto i da bude završen u narednih 12 meseci. Poređenja radi, tako veliki i sveobuhvatni projekti obično se sprovode u periodu od tri do pet godina. U Srbiji je do sada kroz ovakve projekte godišnje ugrađivano od 100.000 do 120.000 brojila", rekao je Vujičić za Tanjug.

Kako je objasnio, Crna Gora koja ima približno 500.000 mernih mesta uradila je ovakav projekat za devet godina, a Oman koji ima 1.200.000 brojila, za realizaciju je predvideo period od 10 godina.

Vujičić je rekao da je zbog kompleksnosti projekta neophodna mobilizacija kompletnog proizvođačkog i izvođačkog kapaciteta u Srbiji.

"Tri domaća proizvođača samo udruženim snagama mogu sprovesti ovaj projekat. Prethodni projekti zahtevali su obim proizvodnje od 100.000 brojila godišnje. Veliki je izazov pred nama i jedna firma sama to ne može da uradi, kao ni samo jedna firma za ugradnju i elektromontažne radove, te je ovde potreban konzorcijum domaćih privrednika da bi se posao završio", rekao je Vujičić.

Ovaj projekat, kako kaže, za našu privredu znači zapošljavanje ljudi, podizanje prozvodnih kapaciteta i jačanje izvoznog potencijala.

"Naše domaće firme izvoze svoje proizvode, nismo orijentisani samo na domaće tržište. Konkretno, izvozimo u 10 zemalja, od Južne Amerike, Evropske unije do Bliskog istoka. U kontinuiranom smo pogonu i proizvodnja radi svakodnevno i udruženo možemo ispratiti ovaj projekat gde je najveći izazov najpre proizvodnja, a potom i ugradnja", kazao je predstavnik domaće industrije pametnih brojila.

Takođe, Vujičić je rekao da je Srbija uvek imala jaku energetiku i da je ona zamajac razvoja jedne zemlje kao što su i telekomunikaciona i putna infrastruktura.

"Sve ostale delatnosti oslanjaju se na ova tri stuba. Srbija ima jako razvijenu domaću industriju u sektoru eneregetike, posebno u sektoru prenosa i distribucije električne energije koja se održala i koja po mojim saznanjima ima jak izvozni potencijal. Implementacija ovakvih projekata ubrzava razvoj energetskog sektora i svakako je za pohvalu. Srbija ima oko tri miliona potrošača i po mojoj proceni za šest do devet godina mislim da će cela Srbija biti pokrivena pametnim brojilima", rekao je Vujičić.

Ovaj projekat je nastavak razvoja energetske infrastrukture i modernizacije sistema čime se postiže smanjenje gubitaka i mogućnost daljinskog upravljanja potrošnjom električne energije.