26. april 2023 15:58

Konferencija "Innovation Day 2023": Većina zgrada raspia i do 30 odsto svoje energije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konferencija "Innovation Day 2023": Većina zgrada raspia i do 30 odsto svoje energije

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Kompanija Šnajder elektrik organizovala je danas "Innovation Day 2023" konferenciju na kojoj je istaknuto da zgrade doprinose čak 40 odsto globalnoj emisiji štetnih gasova, kao i da većina njih rasipa i do 30 odsto svoje energije.

Takođe, više od 90 odsto opreme za distribuciju energije nije povezano ni sa jednim softverom za upravljanje energijom, što onemogućava uvid u potrošnju energije i analizu, rekao je direktor segmenta zgradarstvo i rešenja za nadzor i automatizaciju objekata za region Evrope Martin Feder.

Problem se može rešiti primenom tehnologija za pametne zgrade koje smanjuju potrošnju energije, a istovremeno održavaju zgrade prijatnim, zdravim i produktivnim za korisnike, saopštio je Šnajder elektrik.

Na konferenciji su kao panelisti učestvovali predstavnici kompanija, kao što su NLB banka, ION Solutions, MT-KOMEX, Grundfos, Elektrovata, ProCredit banka, Elektrodistribucija Srbije, SBB, Enel PS i MDS, koji su predstavili rešenja za energetski efikasne objekte i primere njihove implementacije u Srbiji i regionu.

Takođe, na konferenciji je bilo reči i o prozjumerima i punjačima za električne automobile i njihovom učešću na tržištu električne energije, rešenjima za energetsku efikasnost industrijskih objekata, kao i o rešenjima za efikasne data centre.

U svom obraćanju, direktorka SSnajder elektrika za Srbiju i Crnu Goru Ksenija Karić istakla je da su merenje i nadzor, automatizacija i upravljanje i optimizacija pomoću analitike ključne za pozitivne promene, a da ove mere i dugoročna strategija dekarbonizacije zajedno mogu pomoći svima da prebrode trenutnu energetsku situaciju i učine svoje poslovanje i objekte otpornijim prema budućim problemima, čime se popločava put ka ostvarenju ciljeva nultih emisija i održivosti do 2050. godine.

Otvaranju je prisustvovao Milan Aleksić, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović.