28. april 2023 15:54

Forumu Srbija - Azerbejdžan prisustvuje 20 domaćih i 18 gostujućih kompanija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Forumu Srbija - Azerbejdžan prisustvuje 20 domaćih i 18 gostujućih kompanija

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Poslovnom forumu Srbija - Azerbejdžan danas prisustvuje 18 azerbejdžanskih i 20 srpskih kompanija, čiji će predstavnici, nakon panela na kome je predstavljena privredna ponuda gostujuće zemlje, razmeniti iskustva i potencijale kroz B2B sastanke.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović rekao je da su potpisani Sporazumi sa institucijama kao što je Agencija za strana ulaganja i da je izuzetno važno da se prijateljima iz Azerbejdžana pruže konkretne informacije i na vreme.

"Važno je da utvrdimo interese obe strane. Potrebno je da radimo nešto više od infrastrukturnih projekata, treba da radimo zajedno i spajamo kompanije koje će raditi na zajedničkim projektima. Nadam se da ćete danas naći partnere, a mi kao institucija da pružimo pomoć i podršku. Takođe, nadam se da ćemo vremenom uvećavati povode za naše susrete", rekao je Vesović.

Ministar rada i socijalne zaštite stanovništva Republike Azerbejdžan Sahil Babajev rekao je da Srbija i Azerbejdžan nisu samo prijatelji već i strateški partneri te da postoji snažna volja lidera obe zemlje da se uspostavi uska i jaka ekonomska saradnja.

"Za to je potrebno nekoliko preduslova, koji postoje u našim odnosima. Postoji velika i snažna politička volja na nivou predsednika vlade i ministarstava naših zemalja, postoji jaka bilateralna, normativna i pravna osnova. Imamo sposrazum o dvostruko oporezivanju i zaštiti inevesticija i sve duge sporazume za uspešne posloven odnose", rekao je Babajev.

Pored toga, dodao je on, narodi dveju zemalja imaju jako dobre veze i odnose te iz te perspektive Babajev poziva sve privrednike da unaprede odnose.

"Naši trgovinski odnosi odnosi danas se razvijaju, ali kada pogledamo cifre, one su mnogo niže od našeg potencijala. Postoji mnogo oblasti za saradnju kao što su industrija, transport i poljoprivreda", rekao je Babajev.

On je istakao da su u Azerbejdžanu kreirali posebne industrijske zone za specifični sektor kao što je farmacija te da tu mogu da ponude dobre uslove potencijalnim partnerima.

Takođe, dodaje Babajev, postoji potencijal za saradnju o oblasti poljoprivrede, jer obe zemlje imaju izuzetno kvalitetnu hranu.

"Zatim turizam, mi smo već deklarisali zajedno sa Selakovićem da do kraja ove godine otvorimo direktni let Baku - Beograd, i da se na taj način poveća kontakt između naših naroda. Da održimo odgovorajuće kampanje o turističkim potencijalima Azerbejdžana i Srbije", rekao je Babajev.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da su identifikovane razlike u ciframa i statistike dve zemlje te naglasio da postoji jako strateško partnerstvo kao i izvanredni lični odnosi.

"Imamo dobru intenzivnu komunikaciju naših Vlada, zajedničku podršku na međunarodnoj političkoj areni i delimo naša gledišta kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i očuvanju integriteta i suvereniteta zemalja", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da Azerbejdžan vidi kao prijateljsku zemlju bogatu naftom i gasom kao vrednim resursima ali ne samo to već i kao zemlju sa savršenom upravom koja želi da diverzifikuje svoju ekonomiju.

"To je jaka šansa za naše projekte, ja sam uveren da sa našim znanjem i iskustvom kao zemlja koja je centralna u jugoistočnoj Evropi možemo puno da pomognemo njima kao i oni nama", rekao je ministar.

On je naglasio da postoji nekoliko oblasti u kojima postoje posebni interesi obe zemlje te da je uveren da će neko od danas prisutnih predstavnika spoznati potencijale za moguću saradnju.

"Spomenuli smo farmaceutsku industriju, poljoprivrednu i proizvodnju, sektor transporta, ali ja bih hteo da spomenem Petrohemiju - energetski sektor kao takođe nešto što je veoma privlačno i što može da bude profitabilno", ocenio je Selaković.

Ministar je rekao da je siguran da će se javiti mnogo ideja za zajedničke projekte kao i da će se stvoriti brojne dodatne prilike koje su obostrano korisne.

"Ako danas nađemo i samo jednu kompaniju koja će razmotriti da otvori nešto u Azerbejdžanu, ili jednu kompaniju iz Azerbejdžana koja će otvoriti nešto ovde - to će biti prvi korak, kao što znamo prvi je najteži ali svaki sledeći će biti sve lakši i lakši", zaključio je ministar.