9. maj 2023 12:35

"Konfindustrija Srbija": Podrška Vlade Srbije - jaka poruka italijanskim privrednicima

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Konfindustrija Srbija": Podrška Vlade Srbije - jaka poruka italijanskim privrednicima

Foto: Shutterstock.com/ToskanaINC, ilustracija

BEOGRAD - Visoka delegacija italijanskih privrednika i predstavnika institucija iz Padove, Treviza, Venecije i Roviga, koja u organizaciji Udruženja italijanske industrije u Srbiji "Konfindustrija Srbija" ovih dana boravi u našoj zemlji, imala je niz važnih susreta sa domaćim zvaničnicima.

Kako je saopštila Konfindustrija, italijanski privrednici su razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, pomoćnicom ministra rudarstva Jovanom Joksimović, kao i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

U saopštenju se navodi da je premijerka u razgovoru sa privrednicima podvukla značaj Italije kao izuzetno važnog privrednog partnera Srbije i istakla da osim nastavka investicione saradnje, postoje veliki potencijali naročito u oblastima tehnoloških inovacija, veštačke inteligencije, zelene i energetske tranzicije, održive poljoprivrede, životne sredine, infrastrukture, naučne saradnje i auto-industrije.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori je najavio da će Italija biti zemlja partner Sajma poljoprivrede u Novom Sadu na kome će učestvovati više od 20 italijanskih kompanija.

Predsednik Konfindustrije Srbije Patricio Dei Tos je istakao da je podrška Vlade Srbije snažna poruka za sve privrednike iz Italije koji dolaze u Srbiju.

Naveo je da u Srbiji posluje oko 1.200 kompanija sa italijanskim kapitalom, koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi i dodao da će firme koje učestvuju u ovoj misiji moći će da se uvere da se srpska privreda brzo razvija i da je razmena sa Italijom sve veća.

"Ova misija, kao deo saradnje sa Konfindustrijom Srbija, rezultat je želje da se očuvaju i unaprede integracija i rast koji povezuju našu teritoriju i područje Balkana, Zahvaljujući ovoj mreži, možemo unaprediti institucionalne odnose i podstaći umrežavanje u cilju jačanja komercijalnih ili dobavljačkih partnerstava, ideja i projekata posebno u sektorima inovacija, energetske tranzicije, infrastrukture i agrotehnološkom sektoru", izjavio je predsednik Konfindustrije Est Europa Leopoldo Destro.

Predstavnica za internacionalizaciju Alesandra Polin dodala da rast, fiskalna stabilnost i podrška industriji čine Srbiju jednim od najatraktivnijih tržišta, što je prema njenim rečima podstaklo mnoge italijanske privrednike, posebno iz regije Veneto da posluju u Srbiji i na Balkanu.

Delegaciju privrednika čine kompanije koje posluju u metaloprerađivačkom, prehrambenom, tekstilnom i obućarskom sektoru, zatim u sektoru energetike, transporta i finansija.