17. maj 2023 14:07

Prošla godina najbolja za Fond PIO u poslednjoj deceniji, suficit pet milijardi dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prošla godina najbolja za Fond PIO u poslednjoj deceniji, suficit pet milijardi dinara

Foto: Shutterstock.com/Djalek, ilustracija

BEOGRAD - Završni račun Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za prošlu godini pokazuje da je po finansijskim pokazateljima 2022. najbolja poslovna godina u poslednjoj deceniji, jer je ostvaren budžetski suficit od 5,178 milijardi dinara, objavio je Fond PIO.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović je ocenio da je ovo značajan suficit u odnosu na prethodne godine, kada se Fond vrlo često suočavao sa budžetskim deficitom.

"Ovo je naročito važno kada se ima u vidu da su u januaru 2022. penzije povećane za 5,5 odsto, a potom je bilo i vanredno usklađivanje za devet procenata. Takođe je svim korisnicima Fonda isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Za usklađivanje penzija u prethodnoj godini, od ukupno skoro 15 odsto i za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, Fond nije imao nikakve dodatne dotacije iz republičkog budžeta", rekao je on.

Dodao je da od isplate aprilskih penzija u maju Fond nije povlačio dodatna sredstva od države za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih do kraja godine i naveo da su pozitivna finansijska kretanja nastavljena i u 2023. godini jer je za prva četiri meseca ove godine naplaćeno 11 milijardi dinara više od planiranog ili 5,0 odsto.

"U odnosu na isti period 2022. naplaćeno je 21,3 milijardi dinara više prihoda a dobar trend naplate doprinosa se nastavlja", rekao je Ognjenović, uz ocenu da je efekat ovakvih kretanja za penzionere taj da su penzije uvećane u dvocifrenom procentu.