22. maj 2023 11:41

U Beogradu otvoren industrijsko-inovacioni forum, srpske kompanije sastaće se sa predstavnicima CERN-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Beogradu otvoren industrijsko-inovacioni forum, srpske kompanije sastaće se sa predstavnicima CERN-a

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Industrijsko-inovacioni forum posvećen industrijskoj saradnji Srbije sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) otvoren je danas, a srpske kompanije iz oblasti prerađivačke industrije će se tokom dva dana upoznati i povezati sa predstavnicima CERN-a kako bi poboljšali postojeću i uvideli potencijale buduće saradnje.

 

On je istakao da ima velika očekivanja od samog foruma, odnosno da očekuje konkretne rezultate i naglasio da je jedan veliki projekat već u toku.

"U toku je već jedan konkretan projekat koji treba da obezbedi specijalne sprave za držanje tog velikog akceleratorskog prstena u CERN-u. Naše firme koje su do sada sarađivale sa CERN-om su se pokazale kao veoma uspešne i trebalo bi možda malo više afirmacije, da se uključimo mnogo kompleksnije u sve te projekte koje oni izvode", rekao je Vuković.

Dodao je da su srpske firme bile zainteresovane za ovaj forum i ukazao da se na ovakvom događaju mogu dobiti neposredne informacije i da se može stupiti u kontakt sa prisutnim predstavnicima CERN-a.

Alesandro Raimondo iz CERN-a rekao je da i za CERN izuzetno važno današnje prisustvo, kako bi se uvidelo na koje sve načine je moguće ojačati saradnju sa srpskim kompanijama.

"Takođe, očekujemo i veliku razmenu znanja. Dosadašnja saradnja između CERN-a i Srbije za sada je dobra i CERN održavanjem ovakvog događaja u Beogradu pokazuje da je zainteresovan. Srbija je jedna od zemalja koja nama u CERN-u može doneti dosta toga specijalno kada je u pitanju tehnologija, razvoj, startapovi", rekao je Raimondo za Tanjug.

Pomoćnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vladimir Radovanović ukazao je na to da ministarstvo radi sve kako bi obezbedilo sistematski razvoj tehnologije i inovacija na nivou države i da učestvuje u stvaranju novih poslova kako bi se povećala kompetitivnost države na globalnom nivou.

"U poslednjih nekoliko godina ministarstvo je započelo reforme u oblastima razvoja nauke i tehnologije, među kojima je i usvajanje novih zakona i regulativa, kao i strategija u ovim oblastima. U 2019. Srbija je poslala član CERN-a, ove najprestižnije naučne organizacije, i ona je prva zemlja u regionu koja je to uspela i pored Švajcarske, Izraela i Norveške Srbija je "non-EU" zemlja članica", rekao je Radovanović.

Dodao je da članstvo u CERN-u daje mnoge razvojne i ekonomske benefite i istakao razmenu znajna i prilike za obrazovanje.

"Sve to stimuliše i ekonomski razvoj. Ohrabrujem sve naše kompanije da dođu u kontakt sa predstavnicima CERN-a i iskoriste ovu dobru priliku", rekao je Radovanović.

Učesnici ovog dvodnevnog događaja su predstavnici CERN-a iz Grupe za nabavku i industrijske usluge i Grupe za transfer znanja, stranih i domaćih kompanija, kao i domaćih i inostranih inovacionih centara i naučno-tehnoloških parkova.