29. maj 2023 15:29

Mihajlo Rabrenović: Mere ekonomske politike Srbije ublažile su negativna kretanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihajlo Rabrenović: Mere ekonomske politike Srbije ublažile su negativna kretanja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović rekao je danas da je godina za nama bila dosta teška u ekonomskom pogledu, ali da su preduzete mere u Srbiji koje se tiču ekonomske politike pomogle da se ublaže negativna kretanja.

"Godina za nama je bila dosta teška u geopolitičkom i ekonomskom pogledu, pošto, kada politika dominira dan ekonomijom, dolazi do niza nepovoljnih dešavanja. Naši poslovni partneri u EU imali su teškoće sa inflacijom koja je kod baltičkih zemalja iznosila i do 25 odsto, i oni se tek sada oporavljaju od inflacije", rekao je Rabrenović za Tanjug.

 

Kako je objasnio, oni su štampali dosta novca i bili su pokidani lanci snabdevanja sa partnerima sa kojima im je bilo preporučeno da više ne sarađuju.

"Niz zemalja u svetu i Evropi, neposredno pre toga oporavili su se od posledica Kovida. Sve je to uticalo negativno da se poslovne teškoće naših partnera prelivaju kod nas. Mere koje su preduzete u Srbiji, a koje se tiču ekonomske politike, pomogle su da se ublaže nepovoljna kretanja. Druga polovina tekuće godine doneće stabilizaciju prilika u oblasti inflacije, a znamo da sa stabilizacijom u toj oblasti dolazi do popravljanja niza parametara", rekao je Rabrenović.

Povodom najave predsednika SAD Džozefa Bajdena da će doći do podizanje gornje granice američkog državnog duga, Rabrenović je istakao da ekonomski trendovi u ublasti spoljnog duga SAD nisu baš najpovoljniji.

"U složenoj političkoj atmosferi, gde je njihovo društvo podeljeno između dve političke opcije, Bajden je bio prinuđen da određenim merama pregovaranja napravi kompromis za njihovo društvo. Tražio se konsenzus u kome se svaka strana obraćala svojim biračima, sa namerom da se pokaže da nisu popustili. Zato se do tog složenom sporazuma i došlo u poslednjem momentu uz čitav niz kompromisa i ušteda", objasnio je Rabrenović.

On je istakao da su SAD deo svojih ekonomski problema prelile na svoje velike spoljnotrgovinske partnere.

"Čitav svet je strahovao od toga, a posebno Kina, Japan i EU. Da nije došlo do ovog istorijskog sporazuma, čitav niz problema bi se prelio na spuštanje konkurentnosti privreda u svetu i povečavanje kamatnih stopa, kao i čitavog niza nepovoljnih dešavanja", istakao je Rabrenović.

On je rekao da se, s obzirom na povezanost SAD i EU, ''koja je naš spoljnotrgovinski partner, mi radujemo što je došlo do povoljnijeg scenarija, ali sa zabrinutošću gledamo zato što taj problem nije rešen konačno''.