31. maj 2023 14:24

Direktor instituta BioSens: Digitalizacija je jedini alat koji nam je preostao u poljoprivredi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktor instituta BioSens: Digitalizacija je jedini alat koji nam je preostao u poljoprivredi

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KOPAONIK- Direktor instituta BioSens Vladimir Crnojević izjavio je danas na agrobiznis konferenciji "Grow up - snaga zemlje" da je digitalizacija poljoprivrede u Srbiji dobila neverovatno ubrzanje od uvođenja eAgrara.

Kako je objasnio, digitalizacija je jedini alat koji nam je preostao u poljoprivredi.

"Poljoprivredu moramo da provedemo kroz digitalnu transformaciju kako bi omogućili to da prehranimo svetsku populaciju ljudi. Svedoci smo, sa druge strane, dramatičnih promena klime, kojima svi svedočimo", rekao je Crnojević.

Kako je podsetio, institut BioSens postoji već sedam godina, a broj zaposlenih u institutu je u tom periodu narastao desetostruko.

"Veliki broj patenata je našao primenu i izlazi na tržište. Važno je da smo u Evropi prepoznati kao jedni od lidera u trendu digitalne transformacije društva i poljoprivrede koja hrani to društvo", istakao je Crnojević.

Objasnio je da je "AgroSens" digitalna platforma koju je razvio državni institut, i dao je građanima da je koriste potpuno besplatno.

"Platformu koristi preko 20.000 ljudi u Srbiji, a nadamo se da će to sa uvođenjem eAgrara dramatično da poraste", istakao je Crnojević.

Objasnio je da ta platforma omogućava da korisnici na jednostavan način putem mobilnog telefona dobiju najsavremenije digitalne alate: satelitsku sliku, dronove, pametne analize zemljišta, i sve ono što u narednom periodu neminovno dolazi.

Na konferenciji "Grow Up - snaga zemlje" biće otvorena najznačajnija pitanja, ali i ponuđeni odgovori i rešenja - gde je Srbija u poređenju sa regionom i svetom, koliko je digitalizacija poljoprivrede potreba, a koliko šansa, koja je uloga IPARD fondova i koje su mogućnosti i raspoloživi izvori finansiranja poljoprivrede, kao i koliki je značaj lanaca snabdevanja i regionalne povezanosti za ekonomiju, saznaćemo iz izlaganja brojnih stručnjaka i učesnika iz Srbije, regiona i Evrope.

Posebna tema biće uticaj klimatskih promena, odnosno stanje koje je već neko vreme značajno globalno pitanje.

Biće organizovano pet panela: Digitalizacija poljoprivrede, potreba i šansa, Uloga IPARD fondova i finansiranje poljoprivrede, Lanci snabdevanja i izvozna šansa, Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja i Uticaj klimatskih promena.