1. jun 2023 11:08

Održivost i izdrživost glavni rizici današnjeg poslovanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održivost i izdrživost glavni rizici današnjeg poslovanja

Foto: Shutterstock.com/Matej Kastelic, ilustracija

BEOGRAD - Održivost i izdrživost kao glavni rizici današnjeg sveta tema su regionalne konferencije posvećene rizicima, a prema rečima viceguvernera Narodne banke Srbije Željka Jovića njen naziv "Rizici novog doba- održivosti i izdrzivost" najbolje opisuje našu trenutnu situaciju.

"Neophodno je da održimo rezultate makroekonomske i finansijske stabilnosti u ovim izazovnim vremenima jer postojji višedimenzionalan kriza, pre svega, pokrenuta pandemijom, energetskom krizom, sukobom u Ukrajini", rekao je Jović.

On je u izjavi za Tanjug istakao da posebnu pažnju i ovom trenutku privlače rizici vezani za IT tehnologiju i za održivost u smilsu ekologije i zelene agende.

Govoreći kakva je uloga Narodne banke u ovim oblastima, on je rekao da centralna banka ima višestruku obavezu u ovim oblastima.

"U udelu IT rizika NBS je supervizor finansisjkih institucija koje su u velikoj meri izložene ovoj vrsti rizika i Narodna banka tu propisuje standarde i sprovodi kontrolu da bi se obezbedio odgvarajući kvalitet upravlajnja IT rizicima koji pripadaju operativnim rizicima. Narodna banka je i operator platnih sistema pa je i sama uključena i može da bude izložena riziku pa zato ima jaku IT odbranu koja omogućava da se izbegne ova vrsta rizika”, rekao je Jović.

Kada je reč o ekološkim pitanjima, naveo je da se uloga kreće od izdavanja prve ekološke obveznice do toga da u ovim okolnostima NBS šalje upitnike finansijskim institucijama i na osnovu njih zaključuje kako one upravljaju ekološkim rizicima.

"Tu dobija potvrdu da postoje odgovarajući mehanizmi, procedure i

politike kojima banke uptavlajju i kao regulator ćemo se svakako baviti iznalaženjem regulatornih rešenja za različite pondere rizičnosti u smislu većih pondera rizičnsoti za manje osvešćene transakcije ili one koje nose manju zaštitu od ekoloških rizika. Ukoliko su ekološki rizici adekvatno pokriveni onda bi bile odgoarajueće regulatorne olakšice", rekao je on.

Darko Šehović, rukovodilac centra za prevenciju incidenata u finansisjkim institucijma u Udruženju banaka Srbije je za Tanjug naglasio da su fišing napadi najveći rizik od sajber napada, kao i da oni nose sa sobom pokušaj krađe identiteta i zloupotebe podataka.

"Građani bi trebalo da su svesni toga i da se edukuju kako bi izbegli rizike, a što se firmi tiče stvar je kompleksnija, zaštita iziskuje velike investicije, obučene ljude i poštovanje preporzčenih normi.

"Istina je da to nije jeftinio ali potencijalna šteta od napada je daleko veća tako da se ulaganje u bezbedsnot ispaltri. Nekada napad može i da zatvori neki mali biznis, tako da je preventiva vrlo poželjna” rekao je on.

Dodao je da su svi meta napada i da nema, kako kaže, zanimljivih i nezanimljivih, jer napadači ne biraju i da je svako na internet potencijalna meta.