1. jun 2023 15:55

Mihailo Vesović: Agrobiznis konferencija "Grow up" učinila je da svi malo "porastemo"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Vesović: Agrobiznis konferencija "Grow up" učinila je da svi malo "porastemo"

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KOPAONIK - Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Mihailo Vesović, ocenio je danas agrobiznis konferenciju "Grow up - snaga zemlje" kao važnu i potrebnu za sve privredne subjekte koji su učestvovali.

Objasnio je da su u okviru konferencije na Kopaniku privrednici imali priliku da razgovaraju o donosiocima odluka i naučnom zajednicom.

 

"Imali smo goste iz regiona koji su potvrdili značaj ove teme za sve nas. Verujem da smo svi malo 'porasli' na kraju ovog Grow up-a", rekao je Vesović za Tanjug.

Kako je rekao, fokus konferencije je bio na poljoprivredno prehrambenoj industriji koja je jedna je od ključnih tema ne samo za Srbiju, nego i za ceo region Zapadnog Balkana.

"Naš put u EU mnogo zavisi od toga koliko poljoprivredu prilagođavamo evropskim standardima. EU nam je ponudila IPARD, kao finansijski instrument, ali u mnogo čemu poljoprivreda zavisi od države i budžetskog davanja poljoprivrednicima", objasnio je Vesović.

Dodao je da smo u okviru današnjih panela imali priliku da čujemo kakva je situacija u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

"Čuli smo iskustva međunarodnih bankarskih institucija, pričali smo o mnogim temama. Mi želimo da Zapadni Balkan ima poljoprivrednu politiku koja bi se uklopila u politiku Evrope", rekao je Vesović.

Inicijativa Otvoreni Balkan ima svoj prvi brend "Wine vision" sajam, koji se dogodio već dva puta, i koji će na jesen biti organizovan u Beogradu, objasnio je Vesović.

"Tokom tog sajma imaćemo priliku da vidimo najbolje proizvođače vina iz celog regiona", ispričao je on.

Kako je rekao, Otvoreni Balkan će biti "pravi" kada u njega počnu da se uključuju i druge ekonomije iz regiona, a očekujem taj proces u ovoj godini.

Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima su se tokom dvodnevne konferencije obratili domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona, među kojima iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.