8. jun 2023 16:58

EIB: Međunarodne bankarske grupacije i dalje jake na Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

EIB: Međunarodne bankarske grupacije i dalje jake na Zapadnom Balkanu

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

BRISEL - Međunarodne bankarske grupacije su uprkos geopolitičkim izazovima zadržale jaku poziciju na Zapadnom Balkanu, navodi se u današnjem saopštenju Evropske investicione banke (EIB).

EIB istovremeno konstatuje da pooštravanje uslova kreditiranja uzima svoj danak.

Međunarodne bankarske grupacije zadržale su čvrstu poziciju i posvećenost centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, a bankarske grupacije koje posluju na Zapadnom Balkanu su i dalje su optimistične u pogledu regiona.

Oko 45 odsto pomenutih bankarskih grupacija planira da selektivno proširi svoje poslovanje ili da zadrži isti obim poslovanja na Zapadnom Balkanu, dodaje se u saopštenju.

Potražnja klijenata na Zapadnom Balkanu za kreditima je

još uvek stabilna, ali uslovi kreditiranja su pogoršani i očekuje se da će ponuda kredita i dalje biti slaba.

Prema Istraživanju Evropske invsticione banke (EIB) o aktivnostima banka u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIJIE), međunarodne bankarske grupacije koje posluju u ovom regionu pokazale su otpornost i posvećenost.

"Istraživanje bankarskog kreditiranja potvrđuje posvećenost međunarodnih bankarskih grupacija ovom regionu, kao i njihove napore da održe stabilnost", izjavila je glavna ekonomistkinja EIB Debora Revoltela.

Ona dodaje da je evidentno dalje pooštravanje uslova finansiranja na strani ponude u svim segmentima poslovanja i u većini zemalja, koje će se zadržati i u narednim mesecima.

Banke predviđaju porast problematičnih kredita, što će se naročito odraziti u sektoru stanovništva i privrede, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta, visoku inflaciju i veće kamatne stope, navodi se u saopštenju.

One očekuju da će trenutno povoljno okruženje za finansiranje ostati takvo i tokom sledećih šest meseci.

"Grupacija EIB će nastaviti da obezbeđuje finansiranje koje je regionu Zapadnog Balkana neophodno za adekvatan odgovor na buduće potrebe”, rekla je Liljana Pavlova, potpredsednica EIB.