8. jun 2023 19:29

Mali: Nove mere pokazuju snagu naše ekonomije i snagu finansija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Nove mere pokazuju snagu naše ekonomije i snagu finansija

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar finansiija Srbije Siniša Mali istakao je danas da novi set mera, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazuje snagu srpske ekonomije i snagu njenih finansija.

Mali je u intervjuu za TV Prva istakao da nove mere "pokazuju snagu naše ekonomije i snagu finansija", kao i opravdanost podizanja plata za sve zaposlene u javnom sektoru, podizanja penzija i pomoći mladima.

"Usudiću se da kažem da to predstavlja opravdanost i ispravnost naše ekomonske politike, koju sprovodimo već deset godina", rekao je ministar.

On je podsetio da je prva mera podizanje plata od 1. septembra, za 5,5 odsto za sve zaposlene u prosveti, a od 1. decembra ili od 1. januara za još 10 odsto, kao i da će plate biti povećane i medicinskim sestrama i negovateljicama u domovima za socijalnu zaštitu.

"Za njih i sve ostale zaposlene sledi podizanje plata u januru od najmanje 10 odsto", naglasio je ministar.

Napomenuo je da je već za 12,5 odsto podignuta plate u javnom sektoru od 1. januara ove godine, pa za pomenutih 5,5 odsto u septembru, a biće i 10 odsto sledećeg januara "To je više od 30,6 odsto povećanje plata u prosveti i za medicinske radnike, dok je za ostale 24 odsto", rekao je Mali i dodao da je reč o povećanju plata daleko iznad granice inflacije.

"Druga mera je podizanje penzija, veoma važna za naše najstarije sugrađane, s kojom će se ići d 1. oktobra, naveo je Mali i rekao da sledi vanredna indeksacija penzija od 5,5 odsto, od 1. januara, shodno "švajcarskoj formuli", još negde najmanje 14,5 odsto, što će iznositi oko 20,3 procenata.

Podsetio je da su početkom prošle godine penzije povećane za 5,5 odsto na početku godine, pa je bila vanredna indeksacija 9 odsto procenata u novembru, a onda i dodatno povećanje 12,1 od januara ove godine.

"Sada sledi 5,5 odsto od oktobra, plus 14,5 odsto najmanje od 1. januara", rekao je je Mali i istakao da je povećanje penzija za dve godine 55,8-56 procenata.

"To je daleko, daleko iznad stope inflacije i to je stvarno jedna par ekselans mera u interesu zaštite i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađana", kazao je on.

Rekao je da su za ovu godinu potrebne 23 milijarde dinara za ove mere, a da je planirani deficit po planu i dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom 120 milijardi dinara.

"Znate li koliki je deficit, koliki je manjak na kraju petog meseca - 35 milijardi, što znači da smo tu uštedili 85 milijardi", istakao je Mali.

Podsetio je da je deo dat za stimulaciju poljoprivrednika deo za investicije "Kao što vidite, ni jedna investicija u Srbiji nije stala - gradi se, radi se, pruge, fabrike, kanalizacione mreže", naglasio je ministar.

Mali je rakao da za sve ove mere postoji prostor.

"Nema govora o nekom dodatnom zaduživanju; mi plan našeg zaduženja ne menjamo do kraja godine", naglasio je on Istakao je da je priliv i odliv normalan kada su krediti i kamate u pitanju.

"Nešto od onoga što smo uštedili hoćemo da podelimo sa građanima Srbije", dodao je on.

Mali je rekao da je čuo i kritike na račun novih mera.

"Kažu, to nisu Vučićeve pare, to su narodne pare, a šta se dešavalo 2008, 2009, 2010, 2011? Što tada se neko nije setio pa iste te narodne pare podelio sa građanima?", poručio je Mali.

On je ukazao da je država nakon ovih mera potpuno u planu "SR 20-25", što, kako je istakao, znači da će prosečna plata 2026. godine biti preko 1.000 evra, a prosečna penzija oko 430-450 evra.