17. decembar 2022 13:37

Vesić: Važan doprinos ETF-a za unapređenje transporta i života u zemlji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Važan doprinos ETF-a za unapređenje transporta i života u zemlji

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Elektrotehnočki fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je danas 74. godine od osnivanja, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesć rekao je da je za resorno ministarstvo veoma važan doprinos ove visokoobrazovne institucije, kako bi zajedno učinili našu zemlju i naš transport boljim.

Godišnjica Elektrotehničkog fakulteta obeležena je, u zgradi tog fakulteta u Beogradu, svečanim prijemom na kome su prisustvovali i dekan fakulteta Dejan Gvozdić, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, gradski mendžer Miroslav Čučković i rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, kao i ostali gosti.

 

Ministar Vesić čestitao je domaćinima skupa godišnjicu i istakao značaj ove institucije u modernom svetu.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime čestitam vam 74. godišnjicu Elektrotehničkih fakulteta, jednog od naših najznačajnijih fakulteta u našoj ekonomskoj zajednici", rekao je Vesić.

On je naveo da živimo u vreme multidisciplinarnosti, kada je nemoguće baviti se naukom samo na jedan način.

Takođe, dodao je da je nemoguće i sprovoditi moderne projekte ako u to nije uključena nauka sa različitih aspekata.

"Današnji trendovi porasta urbane populacije i eskalacije urbane krize, razvoj tehnike i tehnoligije, digitalizacija u svim sverama života i rada ima za posledicu razvoj koncepta pametnih gradova", rekao je Vesić.

Jedna od šest komponenti, tog projekta pametnih gradova je i pametna mobilnost, koji je ustvarikoncept i alat koji omogućava efikasno, fleksibilno i ekološki prihvatljivo putovanje raznim vidovima transporta u prostoru i vremenu korišćenjem pametnih transportnih sistema, pametne infrastrukture i pametnih tehnologija.

Vesić je naglasio da je jedan od aktuelnih pravaca pametne mobilnosti uobličen je u paradigmi Internet of Vehicles, koji podrazumeva hibridnu upotrebu Internet of Things uredjaja, različitih bežičnih komunikacionih tehnologija, tehnologija u oblaku (cloud) i internet servisa i aplikacija.

Kazao je da je da je upravo zbog svih tih tema, važno da on kao ministar gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture, u ime vlade učestvuje na današnjem skupu.

"Za nas u saobećaju i onome što planiramo da sprovedemo u transportu, veoma je važan uticaj i doprinos koji će nam dati Elektrotehnički fakultet, njegovi profesori, asistenti, studentkinje i studenti, i na taj način ćemo učiniti našu zemlju i naš transport boljim", kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima realno je očekivati će koncept razvoja pametnih gradova i pametnih transporta imati dramatičan uticaj na svakodnevni život u smislu raznih pogodnosti - projektovanja pametnih kuća, automobila i transportnih sistema.

On je istakao da će resorno ministarstvo uključiti sve studente, kako elektrotehničkog fakulteta, tako i ostalih tehničkih visokoobrazovnih institucija, u sve projekte, kako bi imali im osiguralo poslove, ali i sprečilo njihov odlazak u inostranstvo.

"Dok sam obavljao funkciju u Gradu Beogradu, učestvovao sam sa Beogradsim univerzitetom u projektu 'Beogradska praksa' i taj program se i dalje sprovodi. Taj program omogućava studentima iz Beograda da učestvuju u radu Gradske uprave i preduzeća i na taj način stiču znanja i veštine za svoj dalji rad", rekao je Vesić.

Najavio je da će takav program sprovesti i njegovo ministarstvo, kako bi studenti imali praksu, kako u ministarstvu, tako i u preduzećima koji su u njegovom resoru.

Naveo je da će se, kako bi se unapredili uslovi za rad studenata, ali i profesora i asistenata ovih fakulteta, u Beogradu otvoriti habovi na mestu stare ležionice i šećerane, kao i da će se izgraditi Naučno-tehnološki park u Borči.

Vesić je istako da je jedan od važanijih projekata, za sve studente, kao i gradjane Srbije, novi muzej Nikole Tesle, koji će biti na Dorćolu, na prostoru stare električne centrale.

Na istom mestu, dodao je Vesić, biće izgradjen i Naučno-istraživački centar, koji treba da vodi Beogradski univerzitet, upravo zato što će tu biti sabrana sva zaostavština velikog naučnika. Rektor Beograskog univerziteta Vladan Đokić istakao je da je za 74 godine postojanja Elektrotehnički fakultet prerastao u jedan od najprestižnijih u Beogradu.

"Ovaj fakultet upisuju najbolji kandidati, koji mogu da dosegnu određeni nivo, sto dokazuje da ovde studiraju najbolji studenti", kazao je rektor.

Takođe, rekao je da se nakon završetka, ali i tokom studija domaće i inostrane kompanije "otimaju" oko studenata ovog fakulteta.

Prema njegovim rečima upravo je to potvrda kvaliteta znanja koje sutudenti stiču na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović čestitao godišnjicu upravi fakulteta u ime ministra Branka Ružića i naveo da je povećanje broja visokoobrazovanih ljudi i unapredjenje uslova njihovog školovanja jedan od prioriteta i strateški cilj vlade Srbije.

"Upravo je to jedan od glavnih preduslova za razvoj čitave zemlje", poručio je on. Dekan fakulteta Gvozdić kazao je da rezultati studenata njegovog fakulteta govore o kvalitetu znanja i veština koje su ostvarili tokom obrazovanja.

Kazao je da fakultet ostvaruje značajne rezultate na brojnim medjunarodnim projektima, ali i da je uključen u različite projekte sa domaćim i inostranim kompanijama.

Prema njegovim rečima jedan od najznačajnijih projekata, u koji je uključen stručni kadar i studenti fakulteta, je izgradnja solarne elektrane, koja će doprineti boljoj energetskoj snabdevenosti zemlje.