19. jun 2023 11:15

Rekonstruisano 4,5 kilometara pruge na deonici Knjaževac-Zaječar-Prahovo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rekonstruisano 4,5 kilometara pruge na deonici Knjaževac-Zaječar-Prahovo

Foto: TANJUG/INFRASTRUKTURA ŽELEZNICE SRBIJE/ ALEKSA RISTIĆ

BEOGRAD - U proteklih mesec i po dana rekonstruisano je oko 4,5 kilometara pruge na deonici Knjaževac - Zaječar - Prahovo Pristanište, od ukupno 23 kilometara koliko je ugovoreno za rekonstrukciju, navode u saopštenju "Infrastrukture železnica Srbije".

Oni navode da su sredinom juna u toku bili radovi na pruzi nedaleko od Zaječara, u naselju Grljan, kao i da je svakodnevno na gradilištu bilo sedamdesetak radnika i 16 većih građevinskih mašina za radove na pruzi.

"Rekonstrukcija pruge počela je krajem aprila ove godine. Radovi se odvijaju intenzivno, a izvođači radova tvrde da će čitav posao biti završen ranije nego što je ugovorom predviđeno. Rok za rekonstrukciju 23 kilometra pruge između Knjaževca i Prahova je godinu dana, ali se izvođači nadaju da će posao završiti do kraja ove godine", navodi kompanija.

Oni navode da radove na toj deonici izvodi novosadska kompanija ZGOP, kao i da je ugovorom predviđena rekonstrukcija tri deonice na pruzi Knjaževac - Zaječar - Prahovor Pristanište.

"Prva deonica je od Grljana do Zaječara u dužini od 10,6 km, druga od Rasputnice 1 do Trnavca u dužini od 2,4 km, a treća na potezu Zaječar - Vražogrnac - Rasputnica 1, u dužini od 9,4 kilometra. Vrednost posla je 1,14 milijardi dinara, a rekonstrukcija ovih deonica pruge podrazumeva demontažu postojećeg koloseka, i polaganje polovnih koloseka sa polovnim šinama, zamenu starih drvenih pragova novim betonskim, zamenu tucanika, kao i uređenje kolovozne konstrukcije na putnim prelazima", navode iz "Infrastrukture železnica Srbije".

Kako objašnjavaju, na nekim delovima ove tri deonice postojeći drveni pragovi bili su stari šest decenija.

Takođe, dodaje se da ove tri deonice čine deo pruge Niš - Crveni Krst - Knjaževac - Zaječar - Prahovo Pristanište.

"Od aprila 2019. do kraja 2022. godine, rekonstruisano je ukupno 69 kilometara pruge od Niša do Knjaževca, uključujući i 3,5 kilometra staničnih koloseka. Kada budu završeni radovi koji su sada u toku, biće rekonstruisano ukupno 92 kilometara pruge između Niša i Prahova Pristaništa, odnosno oko 50 odsto celokupne dužine ove pruge", navodi se u saopštenju.