27. jun 2023 11:28

Begović: Rešenje za svetske izazove pružaju samo nauka i nove tehnoglogije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Rešenje za svetske izazove pružaju samo nauka i nove tehnoglogije

Foto: Tanjug video

TJENĐIN - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović istakla je danas da se svet nalazi na istorijskoj prekretnici, za čije izazove rešenje mogu da pruže samo nauka i nove tehnologije.

Begović, koja u kineskom gradu Tjenđinu učestvuje na panelu Svetskog ekonomskog foruma, ukazala je da, sa jedne strane imamo ekonomske izazove i krizu, a sa druge strane, usred te krize, imamo i veliki razvoj tehnologije - veštačke inteligencije i biotehnologije.

 

U izjavi za Tanjug, ministarka je istakla da se kroz sve panele na Forumu u Tjenđinu provlačila krilatica da je saradnja najbitnija i da je potrebno rušenje svih nepotrebnih barijera.

"Nauka ne poznaje granice i ne sme da ih poznaje, jer ako dođe do toga, znanje prestaje da teče, a ne smemo da stavljamo brane na tom vodotoku. Izazovi su postali toliko kompleksni da dotiču svakog pojedinca na planeti, takvi izazovi zahtevaju mnogo dublja rešenja, a takva rešenja može da pruži samo nauka i nove tehnologije", naglasila je ministarka Begović.

Dodala je da su sve zemlje prepoznale da moraju formirati novu generaciju naučnika koji treba da nađu rešenja za izazove poput klimatskih promena, proizvodnje hrane i zaštite životne sredine, kao i izazove u medicini i energetici.

"Svi oni sada traže rešenja u nauci i inovacijama," zaključila je ministarka.