28. jun 2023 13:54

Produžen konkurs za Sakura stipendije do 10. jula

Izvor: TANJUG

podeli vest

Produžen konkurs za Sakura stipendije do 10. jula

Foto: Shutterstock.com/Tuangtong Soraprasert, ilustracija

BEOGRAD - Rok za prijavu na konkurs za dodelu pet Sakura stipendija produžen je zbog velikog interesovanja do 10. jula 2023. godine.

Konkurs već 12 godina zaredom dodeljuje kompanija Japan Tobacco International i Ambasada Japana, sa željom da podstaknu mlade i ambiciozne ljude da ulažu u svoja znanja i iskustva, saopštila je kompanija JTI.

Ove godine stipendija podrazumeva odlazak pet dobitnika na studijsko putovanje u Japan koje je planirano krajem ove godine, u okviru kojeg će imati priliku da upoznaju sa sociološkim i ekonomskim prilikama u Japanu, kao i sa kulturom i nasleđem ove prijateljske zemlje.

Cilj kompanije JTI, koja će finansirati put u Japan, je da na ovaj način motiviše mlade studente i istraživače da prošire svoja znanja, ali i da kroz sopstveno neposredno istraživanje upoznaju i dožive Japan.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, a stipendiju dobija pet kandidata koji pošalju najbolje, odnosno najrelevantnije i najkreativnije predloge za izradu istraživačkog rada na temu Japana.

Sve što je potrebno jeste dobra istraživačka ideja u vezi sa Japanom, iz jedne od sledećih oblasti: društveno-humanističkih nauka, filozofije, japanskog jezika, književnosti i kulture, ekonomije i Kaizen menadžmenta.

Prijava na konkurs se obavlja preko web stranice www.sakurastipendije.rs, u okviru koje kandidati treba da obrazlože ideju svog rada, očekivane rezultate istraživanja i svoju viziju budućih odnosa Srbije i Japana.

Dobitnici Sakura stipendije, koja je dobila ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta imaće priliku da svoje naučne radove dostave kada se vrate sa studijskog putovanja.

Dosadašnje uloženo znanje i naporan rad u ove istraživačke radove pokazuju da u Srbiji postoje generacije vrednih i pametnih ljudi koji će sasvim sigurno doprineti daljem napretku zemlje, i JTI i Ambasada Japana veruju da upravo mladi istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, donose prosperitet Srbiji i doprinose jačanju prijateljstva između ova dva naroda.