10. jul 2023 15:23

MAT: EXPO 2027. će doneti koristi industriji, lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

MAT: EXPO 2027. će doneti koristi industriji, lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Očekuje se da će specijalizovanu međunarodnu izložbu EXPO 2027. čiji će domaćin biti Srbija posetiti više od tri miliona ljudi iz 120 zemalja, a da će ukupni ekonomski efekti premašiti milijardu evra, navodi se u najnovijem izdanju magazina Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Dodaje se da će izložba imati sveobuhvatne ekonomske posledice, ne samo u domenu neposrednih pozitivnih efekata organizacije ovog događaja, već i za širok krug stejkholdera koji učestvuju u realizaciji, onome što će prethoditi događaju u smislu angažovanja građevinske operative i onoga što će ostati kao nasleđe izložbe.

Povrh toga, ističu iz MAT-a, dobro je da će se samo manji deo izložbenog prostora i paviljona nakon završetka manifestacije prenameniti, dok će ostatak postati moderniji izložbeni prostor Beogradskog sajma koji će se preseliti na lokaciju organizovanja ove izložbe.

Ocenjuju da u tome leži bitna ekonomska opravdanost izgradnje velikih kapaciteta koji bi nakon okončanja EXPO-a verovatno ostali bez dovoljnog broja korisnika i dodaju da će se istovremeno, oslobođeni prostor na kome je do sada bio lociran Beogradski sajam koristiti za druge stambeno-komercijalne sadržaje.

Iz MAT-a navode da ekonomske efekte treba posmatrati šire, kao aktivnosti koje potiču i iz sektora kao što su građevinarstvo, transport, turizam, ugostiteljstvo, maloprodaja i veleprodaja, izgradnja i opremanja štandova, oglašavanje i komunikacija i slično, te da se oni mogu podeliti direktne, indirektne i indukovane.

Pritom se pod direktne efekte mogu svrstati rast prihoda od prodaje robe i usluga, novi fiskalni prihod,i kao i veća zaposlenost.

Indirektni efekti se generišu u okviru delatnosti koje podržavaju manifestaciju i ova kategorija podrazumeva ekonomske promene koje će nastati kao posledica potrošnje u drugim povezanim industrijama.

Drugim rečima, inicijalna potrošnja tokom održavanja EXPO-a, obezbediće i direktne prihode za ugostiteljske objekte, turistički sektor, aerodrom i nacionalnu avio-kompaniju Er Srbiju, špeditere i transportne kompanije, telekomunikacioni sektor, rekreativne i turističke lokalitete i slično.

Kada je reč o indukovanim efektima, autori MAT-a objašnjavaju, da oni nastaju kao rezultat potrošnje učesnika na izložbi, u vidu hrane, prevoza rentiranja, stanovanja, što će uticati na lokalnu i nacionalnu ekonomiju.