26. jul 2023 10:26

Đedović: Izmenama Zakona, skupština će imati veću nadležnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović: Izmenama Zakona, skupština će imati veću nadležnost

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović izjavila je danas da će izmenom Zakona o energetici, Narodna skupština Srbije imati veću nadležnost da upravlja energetskim subjektima.

Ona je za TV Pink rekla da se stabilizovala situacija sa prekidom u napajanjem električnom energijom usled nevremena koje je zadesilo Srbiju, i zahvalila svim građanima na strpljenju, ali i ekipama Elektrodistribucije Srbije.

Istakla je da će preko 320 miliona evra biti uloženu u različite projekte kako bi se mreže stabilizovale i automatizovale, a gubici smanjili, i kako bi, prilikom prekida mreže, monteri lakše locirali kvar.

"Sa projektom koji smo potpisali nedavno, od 140 miliona evra, čija realizacija počinje, moći ćemo više da automatizujemo našu mrežu", naglasila je ona i dodala da je ugovor za projekat zamene drvenih bandera sa metalnim, od 50 miliona evra, potpisan i počeo sa realizacijom.

Ministarka je napomenula da će se izmenom Zakona o energetici popraviti upravljanje energetskim subjektima Srbije, razdvojiti upravljanje i smanjiti nadležnost Vlade Srbije, a povećati nadležnost Narodne skupštine za upravljanje energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom.

"To je neophodno da bi se naša energetska preduzeća sertifikovala od strane evropskih regulatornih agencija, ali i od naše agencije za energetiku, da bi one mogle da posluju efikasnije, da bi mogla da budu uvezana bolje u evropski energetski sistem", objasnila je ona i dodale da očekuje da se Zakon izglasati danas.

Đedović kaže da država nastavlja program subencionisanja za energetsku efikasnost, zajedno sa opštinama, i dodala da je prošle nedelje potpisala ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave koje su se prijavile na javni poziv.

"Pričamo o nekih 1.800.000.000 dinara u te svrhe, koje će građani dobiti bespovratno, što je zajednički napor i opština i ministarstva rudarstva i energetike. Subvencije idu i do 65 odsto, ako se građani prijave za više od jedne mere. Rezultati su brzi zato što za par meseci možete da sanirate svoja domaćinstva, i da imate uštedu u potrošnji električne energije, samim tim i uštedu u računima, što za grejanje što za struju", navela je ministarka i istakla da je skoro sedam posto domaćinstava potrošilo manje električne energije u junu ove godine, nego u junu prošle godine.

Dodala je da je 20.000 domaćinstava učestvovalo u prethodnom programu, a da očekuju da će 50.000 domaćistava učestvovati u ovom programu, za koji prijave kreću već u toku avgusta i septemba, a građani će moći da se prijave u toku cele godine, kako bi se nastavilo učestvovanje u zelenoj tranziciji.