31. jul 2023 10:48

Raspisan tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara u Smederevu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Raspisan tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara u Smederevu

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD- Republička direkcija za robne rezerve raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara od po 20.000 kubnih metara za skladištenje bezolovnog benzina BMB-95,98 i evrodizela, kao i prateće infrastrukture u okviru postojećeg skadišta naftnih derivata u Smederevu.

Tender je otvoren do 28. avgusta.

Skladište naftnih derivata Smederevo se nalazi na desnoj obali reke Dunav i namenjeno je za rečni prijem, skladištenje i distribuciju rečnim i drumskim saobraćajem nafte i naftnih derivata.

Projektovano je 80-tih godina prošlog veka, a ukupni skladišni kapacitet iznosio je više od 250.000 metara kubnih raznih vrsta derivata nafte.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je prošle sedmice da se u Smederevu grade novi rezervoari za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 100.000 tona nafte.

Prema njenim rečima, ta investicija je vredna oko četiri milijarde dinara.

Đedovićeva je podsetila i da u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.