31. jul 2023 12:55

Projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja Zaječara predstavljen u Atini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja Zaječara predstavljen u Atini

Foto: TANJUG/UNECE/ Dragan Đorđević

BEOGRAD - Projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja na teritoriji grada Zaječara, predstavljen je na 7. UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) Međunarodnom forumu o javno-privatnom partnerstvu (JPP) u Atini, u okviru takmičenja "UNECE JPP i nagrada za infrastrukturu", saopštila je danas ta organizacija.

"Projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u Zaječaru je sjajan primer javno -privatnog partnerstva, usklađenog sa ciljevima održivog razvoja JPP, koji je usklađen sa ciljevima održivog razvoja, i koji pokazuje transformativnu moć održive infrastrukture na razvoj zajednice i zaštitu životne sredine", navodi se u saopštenju i dodaje da je projekat realizovao Smart Energy Investment kfT.

Kako je pojašnjeno, projekat je podrazumevao zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javne rasvete, ne samo da je unapredio gradski pejzaž, već je i značajno poboljšao energetsku efikasnost i kvalitet života stanovnika.

"Projekat je postigao zapažene rezultate - između ostalih smanjenje emisije CO2 od 83 odsto, godišnju uštedu električne energije od 4.731.108 kWh i očekivanu uštedu za grad u iznosu od 8.556.901 USD", ističe se u saopštenju.