31. jul 2023 14:45

NALED: Uskoro će biti formirana Kancelarija za informacionu bezbednost

Izvor: TANJUG

podeli vest

NALED: Uskoro će biti formirana Kancelarija za informacionu bezbednost

Foto: NALED

BEOGRAD - U cilju efikasnije zaštite podataka državnih organa, građana i privrede od sajber napada i pravovremenog reagovanja na incidente, Srbija bi uskoro trebalo da dobije novu instituciju - Kancelariju za informacionu bezbednost, navedeno je u biltenu Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

Kako je naglašeno, to je jedna od ključnih novina izmenjenog Zakona o informacionoj bezbednosti čije se usvajanje očekuje tokom jeseni, nakon prolaska kroz skupštinsku proceduru.

Savetnica u NALED-u Jelena Mićić kazala je da su nedostatak obučenog kadra i kapaciteta za inspekcijski nadzor, ali i nedovoljna usklađenost sa evropskom regulativom, manjak kapaciteta za adekvatno reagovanje na incidente i njihovo otkrivanja putem medija i javnih kanala komunikacije neki od ključnih problema koji su podstakli sistemsko rešavanje pitanja informacione bezbednosti.

"Dosadašnja praksa je pokazala neophodnost formiranja nacionalne platforme za brzo otkrivanje napada, incidenata, koordinisanog i pravovremenog otkrivanja ranjivosti informaciono-komunikacionih sistema (IKT)", kazala je ona.

Prema njenim rečima, među najčešće prijavljenim incidentima tokom prethodne godine posebno se izdvajaju skeniranje portova, zatim pokušaj otkrivanja kredencijala odnosno korisničkog imena i lozinke, kao i pokušaj iskorišćavanja ranjivosti sistema.

"Jasno je da opasnosti koje vrebaju u onlajn svetu sve više bivaju prisutne i da je potreban sveobuhvatan pristup koji se može postići usvajanjem novog zakona", naglasila je Mićić.

NALED podseća da su oni i kancelarija za IT i eUpravu još 2018. testirali IT bezbednost podataka građana na lokalu i da je analiza sprovedena u okviru tog projekta pokazala da od 63 lokalne samouprave u Srbiji gotovo polovina nema odgovarajući propis o procedurama za informacionu bezbednost, pa će upravo izmenom Zakona o informacionoj bezbednosti biti omogućeno da se veći kapaciteti ulože u zaštitu mreža, sistema i podataka i na lokalnom nivou.