29. novembar 2022 17:22

Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

Potpisan Protokol o Programu razvojne saradnje Srbije i Nemačke

Foto: Shutterstock.com/Sergey Nivens, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković potpisao je danas u Berlinu sa predstavnicima Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Vlade Nemaccke Folkerom Elom i Hajke Ofen-Varnekeom Protokol o Programu razvojne saradnje za 2023 - 2024. godinu ccija vrednost je 183,5 miliona evra, saopsstilo je Ministarstvo finansija.

„Ovaj dokument nam daje prostor za intenziviranje saradnje u oblasti održivog ekonomskog razvoja, klimatskih promena, zaštite životne sredine i energetike, dobre uprave i vladavine prava“, rekao je Stanivuković, prenosi Minsitarstvo.

On je izrazio zahvalnost Vladi Nemačke na dugogodišnjoj podršci u procesu evrointegracija i sprovođenju kompleksnih i izazovnih strateških reformi u Srbiji.

„Berlinski proces je dao snažan doprinos reformskom putu Srbije ali i regiona“, istakao je Stanivuković.

Dodao je da su na poslednjem Samitu drzzava Zapadnog Balkana održanom 3. novembra potpisana tri sporazuma o slobodnom kretanja lјudi, energetskoj bezbednosti i zelenoj transformaciji regiona.

Stanivukovich je dodao da Srbija ostaje potpuno posvećena procesu pristupanja EU, te da itekako zna da ceni podršku Nemačke koja nije izostala u tom procesu.

Naveo je da gotovo 1.000 nemačkih firmi u Srbiji zapošlјava više od 76.000 lјudi, što je, kaže, jasan pokazatelј prisutnosti Nemačke u svim vitalnim sektorima srpske ekonomije.

On je podvukao i da je novoformirana srpska Vlada odlučna u nastavku negovanja dobrih odnosa sa Nemačkom. Stanivuković je nemačkim partnerima izneo podatke o ekonomskim rezultatima Srbije ove godine, ističući da je bruto domaći proizvod u prvom kvartalu beležio rast od 4,3 odsto, a u drugom 3,9 procenata, uz usporavanje rasta u trećem tromesečju od 1,1 odsto.

Podsetio je i na jedan od najvećih ekonomskih uspeha, snižavanju stope nezaposlenosti na rekordnih 8,9 odsto, te održavanju nivoa javnog duga na 53,7 procenata, što je niže od nivoa dogovorenog u Mastrihtu od 60 odsto BDP-a.

Stanivuković je naveo i da je do kraja oktobra nivo stranih direktnih investicija dostigao 3,3 milijarde evra, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine rast od 8,1 odsto.

Ministarstvo podseća da je Nemačka prvi spolјnotrgovinski partner Srbije, najveći strani investitor i najvažniji bilateralni donator. koji je od 2000. godine do danas uložio oko 2,3 milijarde evra u projekte razvojne saradnje.

Navodi se i da su El i Ofen-Varneke ukazali na značaj zajedničkih evropskih vrednosti kao osnove za uspešnu bilateralnu saradnju i pohvalili Vladu Srbije za odličnu saradnju.

Oni su istakli da će i buduća pomoć nemačke razvojne politike biti usmerena ka procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, uz intenziviranje saradnje u oblasti klimatskih promena.