9. avgust 2023 17:32

Predrag Petrović: Projekat "Zaplovi Srbijom" pokazaće sve potencijale naše zemlje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predrag Petrović: Projekat "Zaplovi Srbijom" pokazaće sve potencijale naše zemlje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Predrag Petrović izjavio je danas da će projekat "Zaplovi Srbijom", koji predviđa izgradnju pristaništa, marina i drugih objekata na rekama, doprineti razvoju nautičkog turizma i drugih grana privreda.

Petrović je rekao za Tanjug da je vrednost prve faze projekta u ovom trenutku 30 miliona evra, ali da to nije konačna cifra i da podrzumeva planiranje i izgradnju pet marina, izgradnju pet međunarodnih pristaništa, pontone za međunarodni linijski saobraćaj, kao i pontone za domaći linijski saobraćaj.

 

One je dodao da je prva faza projekta već počela izgradnjom međunarodnog pristaništa u Sremskoj Mitrovici, kao i da se kreće uskoro sa izgradnjom marine u Velikom Gradištu i očekuje da će sve biti gotovo pre početka izložbe EXPO 2027, a možda čak i pre - za dve godine.

"Marina u Velikom Gradištu, počinje da se gradi i to će biti investicija do pet miliona evra. Pored toga, imamo u planu da gradimo marine i u Smederevu, Kladovu, Golupcu i u Somboru", dodao je on.

Što se tiče međunarodnih putničkih pristaništa, naveo je Petrović, u martu je otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.

U Zemunu će biti otvoreno 2. septembra, gde će prvi put pristati kruzer, a u pitanju je brod "DCS AMETHYST", dug 127 metara koji može da primi do 180 putnika.

 

Pored toga biće izgrađena međunarodna pristaništa u Banoštoru i Ramu, a do kraja godine biće završena izgradnja pristaništa u Šapcu , rekao je on i dodao da će sve biti spremno do izložbe EXPO.

"Gradiće se pontoni za međunarodni linijski saobraćaj i u planu je da to bude u Somboru, Kladovu i Kanjiži. Pontoni za domaći linijski saobraćaj u Somboru, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu i Smederevu. Radićemo i pontone za domaći kanalski saobraćaj u Somboru, Apatinu, Odžacima i Novom Sadu", rekao je Petrović.

Međutim, dodaje da iako je kanalska mreža velika, može dosta da se proširi.

 

Projekat jeste zamišljen kao višefazni i u tom smislu je podeljen na planiranje, izgradnju i nabavku eko-čamaca.

"EXPO 2027. nam daje vetar u leđa i određenu odgovornost da čitav projekat u ovoj fazi završimo, da ljudima pokažemo šta sve imamo i ne samo to, već da našu zemlju prikažemo kao ozbiljnu državu i lidera u regionu" dodao je on.

Petrović je naveo da je pored izgradnje marina, pristaništa i pontona u planu i druga faza projekta - nabavka šest eko-čamaca koji će prevoziti ne samo putnike tokom međunarodne izložbe EXPO, već i kasnije.

Dodaje da ulaganje u ovaj projekat povlači i ulaganje u druge grane privrede, kao što je turizam i ugostiteljstvo i rekonstrkuciju kultno-istorijskih spomenika.

"Projekat treba da održavamo dugo živim i ovo mora da bude konstantno ulaganje i unapređivanje", dodao je on.

 

Kako kaže, projekat Zaplovi Srbijom je od izuzetnog značaja imajući u vidu plovne puteve koji su resurus neograničenih mogućnosti u Srbiji.

Koncipiran je tako da se iskoristi nautički i turistički potencijal naše zemlje, rekao je Petrović i podsetio da imamo dve međunarodne reke i jednu međudržavnu.

To je veliki broj kilometara plovnog puta i postoji velika mogućnost za ulaganje i razvoj, naglasio je Petrović.

Projekat sprovodi Ministrstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama i drugim relevantivim institucijama.

On je dodao da je veliki značaj međunarodnih pristaništa, jer je u 2019. godini, koja je bila rekordna za Srbiju, kruzerima pristiglo 208.000 stranih turista.

"Trend se nastavlja i posle korone raste broj stranih turista koji brodovima pristižu u našu zemlju. Prethodne godine pristalo je 135.000 turista, dok je od početka ove godine do kraja jula pristalo preko 100.000 stranih turista u Srbiju", dodao je on.

Do 2027. godine radiće se, kako je rekao Petrović, na remontu brodske prevojnice na Đerpadu 2, na Đerdapu 1 je završena rekonstrukcija, a u planu je rekonstrukcija luke u Prahovu i Bogojevu.

On je dodao da se rade projekti i na sistemu za kontrolu plovila, kao i nekoliko projekata koji će uticati na bolju bezbednost plovidbe.