17. avgust 2023 20:08

Pomoćnica ministra rudarstva i energetike: U prvoj nedelji septembra otvara se javni poziv za zamenu dotrajale stolarije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pomoćnica ministra rudarstva i energetike: U prvoj nedelji septembra otvara se javni poziv za zamenu dotrajale stolarije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Pomoćnica ministra rudarstva i energetike Maja Vukadinović rekla je danas da će prvi javni pozivi za zamenu dotrajale stolarije, grejnih kotlova i izolacije na domaćinstvima biti objavljeni početkom septembra.

Istakla je da je procedura za prijavu jednostavna, a da će građani moći da se prijave popunjavanjem obrasca u koji će upisati osnovne podatke u domaćinstvu i stanju stolarije.

Ona je pozvala građane da prate internet stranice lokalnih samouprava u mestu prebivališta.

"Potrebno je da se uz popunjeni obrazac dostavi predračun nekog od izvođača radova koji je izabran putem javnog konkursa od strane jedinica lokalne samouprave", rekla je Vukadinović za Tanjug.

Dodala je da su uslovi da podnosilac prijave bude vlasnik objekta, ili da, ukoliko nije vlasnik, dostavi pisanu saglasnost vlasnika.

"Objekat mora biti nastanjen, a račun za električnu energiju na tom objektu za prethodni mesec mora iznositi više od 30 kilovata", istakla je ona.

Pomoćnica objašnjava da je novina koju donosi ovogodišnji konkurs tri paketa mera.

"Jedan obuhvata zamenu stolarije i postavljanje izolacije, i u tom slučaju se mogu ostvariti subvencije do 55 odsto. Ukoliko se građani opredele za standardni paket mogu ostvariti subvencije do 60 procenata, dok bi napredni paket koji pored zamene stolarije i ugradnje izolacije obuhvata i solarne panele mogu ostvariti subvencije u iznosu do 45 odsto", navela je Vukadinović.

Ona je naglasila da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine, pošto je, kako kaže, iskustvo iz prethodnih godina pokazalo da su ograničeni rokovi predstavljali izazov za građane.

"Ceo program će trajati narednih pet godina. Kod građana ne bi trebalo da postoji strepnje da neće ostvariti pravo na subvencije", navela je ona, i dodala da očekuje da će u narednih pet godina biti sanirano oko 50.000 kuća.

Istakla je da je u tu svrhu u saradnji sa Svetskom bankom opredeljeno 50 miliona dolara, ali da će u narednom periodu pregovarati i sa drugim institucijama koje bi pomogle razvoj ovog programa.

"Veći nivo subvencija se daje za devastirane opštine pošto je iskustvo pokazalo da se pojedine jedinice lokalnih samouprava usled nedostatka sredstava nisu prijavljivale na ovakvu vrstu konkursa, kao i onim krajevima u kojima je veća zagađenost", rekla je Vukadinović.

Upitana da li stanari stambene zgrade mogu da učestvuju na konkursu, Vukadinović ističe da zgrade nisu predviđene u sklopu ovog programa.