22. avgust 2023 14:03

Vesić: Opštine da se spreme za prijavu nelegalnih objekata za komunalni priključak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Opštine da se spreme za prijavu nelegalnih objekata za komunalni priključak

Foto: Tanjug video

KULA - Ministar građevinarstva Goran Vesić izjavio je danas da će od 15. septembra do 15. oktobra građani koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, a nisu priključeni na komunalnu infrastukturu, moći da u nadležnoj opštini steknu pravo na priključenje objekta.

Vesić je uputio poziv opštinama i gradovima da u naredne tri nedelje angažuju veći broj zaposlenih i da spremno dočekaju zahteve građana koji će im se obraćati ovim povodom, pa čak i da otvore posebne šaltere za tu namenu i izlaze na teren ako je potrebno pomoći građanima oko pripreme dokumentacije.

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu kojom se reguliše načini i prava priključenja onih građana koji žive u nezakonito izgrađenim objektima na komunalnu infrastrukturu, odnosno na struju, vodu, kanalizaciju, daljinsko grejanje i na gas, koja stupa na snagu 15. septembra.

Priključenje ne mora da se obavi u datom roku od 30 dana, već prijavom stiču pravo da se priključe, a sami radovi oko priključenja će se obavljati u skladu sa mogućnostima samih komunalnih preduzeća na nivou lokalnih samouprava, po cenovniku koji važi za sve duge građane, objašnjava Vesić.

"Oni koji žive u nelegalno izgrađenim objektima treba da znaju da se ovo odnosi samo na one ljude koji žive u tim objektima, dakle oni koji imaju kupoprodajni ugovor ili koji su predali zahtev za ozakonjenje ili koji daju izjavu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću da na ovaj način rešavaju svoje stambeno pitanje, gde žive sa porodicom", dodao je Vesić.

Dobijanje prava na priključenje ne prejudicira zahtev o ozakonjenju, što dalje znači da predajom zahteva objekat nije automatski legalizovan.

Procena Elektrodistribucije je da samo u Beogradu ima 50.000 takvih objekata, a u ostatku Srbije bar još toliko. Na ime jednog lica, podnosioca zahteva je omogućeno priključenje jednog objekta, odnosno objekta u kom živi, a ne odnosi se na objekte u kojima se vrši poslovanje.

"Ovo se ne odnosi na investitore, ovo je namenjeno građanima i građankama koji su bili prevareni, kupili su stanove koji su nelegalni i nisu mogli da se priključe na komunalnu infrastrukturu zato što su ih nesavesni investitori prevarili", istakao je Vesić.