31. avgust 2023 10:45

Ljubisav Orbović: Iznos minimalca u 2024. godini biće saopšten 7. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubisav Orbović: Iznos minimalca u 2024. godini biće saopšten 7. septembra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znaće se 7. septembra, potvrdio je danas Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Kako je kazao, u sredu je održan sastanak kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES) na kojem su prisustvovali predstavnici ministarstva za rad i finansija, gde je dogovoren samo datum kada će biti održan sastanak SES-a , a to je 7. septembra u 10 časova.

Dodaje da bi tada trebalo da bude doneta konačna odluka o povećanju minimalca.

"Kolegijum SES-a ne donosi nikakve odluke niti ima ingerencija za to. Sam Kolegijum nema ovlašćenja za pregovore o minimalnoj zaradi, jer to rade pregovarački timovi sindikata, Vlade Srbije i poslodavaca. Ništa se nije juče odlučivalo, niti je postignut bilo koji dogovor o minimalnoj zaradi", kazao je Orbović.

On je naglasio da sindikat i dalje ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade.

"Vlada i Ministarstvo finasija nisu pokazali da su spremni za bilo koju drugu promenu, dok su poslodavci manje više u ovom slučaju neutralni", naglasio je on i podsetio da po Zakonu o radu odluka o minimalnoj zaradi za narednu godinu treba da se donese do 15. septembra.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali objavio je juče na Fejsbuku da će početkom septembra biti poznat tačan iznos minimalne zarade i da će to "svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji".

''Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je on.

Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Ministarstvo finansija predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa. Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.