1. septembar 2023 15:44

Međunarodni sajam nameštaja biće održan na Beogradskom sajmu od 6. do 11. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Međunarodni sajam nameštaja biće održan na Beogradskom sajmu od 6. do 11. oktobra

Foto: Shutterstock.com/View Apart, ilustracija

BEOGRAD - Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije (UFI) ove godine biće održan od 6. do 11. oktobra na Beogradskom sajmu.

Od ove godine u novom terminu, 59. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije održaće se istovremeno sa 59. Međunarodnim sajmom mašina i alata za drvnu industriju koji traje dan kraće, od 6. do 10. oktobra, saopštili su organizatori.

Obe manifestacije svojim sadržajem privlače strane kupce, koji kreiraju ponudu i tražnju na tržištima na kojima posluju, pa će u halama Beogradskog sajma moći da se upoznaju sa srpskom drvno-prerađivačkom i industrijom nameštaja koja poseduje izuzetno kvalitetne prirodne resurse, obrazovanu radnu snage i snažan dizajnerski potencijal koji je već prepoznat širom Evrope i sveta.

Prema poslednjim podacima izvoz nameštaja i proizvoda od drveta ove godine iznosio je 753,2 miliona evra, što čini 6,2 odsto ukupnog izvoza Srbije, a u odnosu na isti period prethodne godine, zabeležen je rast izvoza od 4,6 odsto.

Najveći izvoz zabeležen je u sektoru nameštaja, i to u vrednosti od 320,8 miliona evra, sa međugodišnjim rastom od 20,2% odsto i pozitivnim spoljnotrgovinskim saldom (233,9 miliona evra).

U BDP-u Srbije udeo drvne i pratećih industrija je oko 2,5 odsto, a udeo u izvozu je dostizao 6,3 odsto, uz prisutan pozitivan trend rasta.

Uspešna sajamska promocija ima za rezultat interesovanje za kvalitetne proizvode srpske industrije nameštaja, što dovodi do povećanja proizvodnje, otvaranje novih proizvodnih pogona i radnih mesta, rast izvoza i BDP-a.

Domaći i strani izlagači, renomirani proizvođači nameštaja, dizajneri, distributeri, trgovci i drugi profesionalci, predstaviće širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene, različite stilove nameštaja, a neće izostati ni drugi elementi enterijera, kao što su rasveta, dekorativni predmeti i ostali dodaci koji doprinose kompletnom izgledu i opremanju stambenog ili poslovnog prostora.