1. septembar 2023 15:41

Er Franse proslavlja 90 godina postojanja 7. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Er Franse proslavlja 90 godina postojanja 7. oktobra

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Francuska avio-kompanija Er Frans (Air France) saopštila je da će 7. oktobra 2023. proslaviti 90 godina postojanja.

Kako se navodi, povodom proslave 90. rođendana, Ksavijer Ronze, glavni kostimograf u Baletu Pariske opere dizajnirao je pet haljina od kojih svaka oslikava po jedno od obeležja kompanije, a to su tehnologiju, modu, čuvene postere, kuhinju i dizajn.

Dodaje se da će ove haljine, kao i istorijske uniforme Er Fransa biti prikazane na izložbi u čuvenoj pariskoj robnoj kući Galierija Lafajet od 28. septembra do 10. oktobra.

Tokom izložbe, kako je najvaljeno biće upriličene i prave modne revije tokom kojih će modeli biti obučeni u uniforme pilota, kabinskog i aerodromskog osoblja, ali i mehaničara, a posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom ove kompanije.

U saopštenju se naglašava da će tokom proslave rođendana Er Fransa posetioci izložbe moći da kupe originalni pribor za jelo koji je potpisao slikar Žan Pikar Le Do i koji je korišćen u prvoj i biznis klasi između 1966. i 2000. godine, a prihod od ove prodaje biće doniran Air France fondaciji koja već tri decenije pruža podršku deci širom sveta.

Dodaje se da će prodajna izložba obuhvatiti i razlilčite predmete koji reprezentuju 90 godina dugu istoriju ove avio-kompanije, kao što su modeli starih i novih letelica, istorijske razglednice, tagove za torbe, kao i dizajnerske torbe i postere, po kojima je Er Frans već decenijama prepoznatljiv.

"90 godina elegancije ove avio-kompanije ne ogleda se samo u saradnji sa najvećim imenima iz sveta mode, već i u saradnji sa kuvarima nosiocima Mišelinovih zvezdica i najboljim svetskim somelijerima koji kreiraju jelovnike i vinske liste na letovima ove kompanije", ističe se u saopštenju.

Podseća se da je danas, nakon gotovo 90 godina postojanja, Er Frans jedna od najvećih evropskih avio-kompanija koja dnevno putnicima nudi skoro 1.000 letova do 200 destinacija koristeći više od 240 svojih letelica.

Pre 90 godina i Beograd se sa upoznao sa Er Fransom i tridesetih godina prošlog veka let od Beograda do Pariza je trajao čitavih 11 sati.