2. septembar 2023 13:21

Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu; Pristao prvi kruzer

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoreno međunarodno putničko pristanište u Zemunu; Pristao prvi kruzer

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Međunarodno putničko pristanište, koje će prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića omogućiti povratak brodova u Zemunu, otvoreno je danas na zemunskoj obali.

Ministar je naglasio da je poslednji putnički brod pristao u Zemun sredinom 19. veka, a da smo izgradnjom ovog pristaništa konačno, kako je rekao, vratili brodove i pristanište u Zemun. 

Vesić je podsetio da je ovo pristanište jedno od devet pristaništa u Srbiji.

"Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju", rekao je Vesić.

 On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.

"Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice i Šapca i Beograda. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Donjem Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta 'Zaplovimo Srbijom' predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu", naveo je ministar.

Vesić je istakao da smo treća zemlja kada je u pitanju broj stranih turista na rekama, odmah iza Austrije i Mađarske.

"Godine 2022. smo imali 1.419 kruzera koji su posetili Srbiju, i 135.000 putnika. Krajem avgusta tekuće godine smo već stigli do 122.000 putnika, što znači da nam je porast broja putnika porastao za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. To nas kandiduje da postanemo zemlja sa najviše rečnih turista", rekao je Vesić.

Ministar je naglasio da su pred nama veliki koraci i ulaganja kada je u pitanju lučka infrastruktura.

"Mi nismo dovoljno koristi reke i ponašali smo se kao da dve velike evropske reke ne prolaze kroz našu zemlju. Mnogo ćemo više energije i novca uložiti da iskoristimo naš rečni potencijal", naglasio je on.   

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj projekat pristaništa od velikog značaja za Opštinu Zemun.

"Kroz Zemun prolaze tri auto-puta, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta, a novootvoreno pristanište predstavlja faktički peti auto-put koji prolazi kroz Zemun", rekao je Kovačević. 

On je pozvao sve zainteresovane privrednike i turiste da posete Zemun, pošto kako je rekao, "Zemun ima dušu varoši, i kada se u njega jednom dođe, teško se odlazi". 

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović je istakao da je kompletno pristanište projektovano i izgrađeno od strane domaćih firmi.

"Od danas sa ovog mesta Zemun povezujemo sa svetom i Evropom. Srbija velikim koracima ide napred kada je u pitanju broj kruzera koji dolaze u posetu. Prošle godine smo po broju poseta turista prestigli Rumuniju. Iz tog razloga je agencija zajedno sa Ministarstvom saobraćaja inicirala projekat 'Zaplovi Srbijom'", rekao je Perović. 

Pristao prvi kruzer

U okviru projekta ''Zaplovi Srbijom'', danas je svečano otvoreno pristanište za međunarodne putničke brodove u Zemunu i posle 150 godina usidren je prvi veliki kruzer iz Nemačke.

Putnike je dočekao predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima, a priređena je i tradicionalna dobrodošlica sa prigodnim posluženjem, zemunskim suvenirima, a turisti su imali priliku i da uživaju u nastupu KUD ''Jana'', saopšteno je iz Opštine Zemun.

Kovačević je obišao kruzer sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i direktorom Agencije za upravljanje lukama Vukom Perovićem.

''Pripala mi je velika čast da sa pozicije predsednika Opštine Zemun mogu da učestvujem u otvaranju ovog pristana. Moji prethodnici, Branislav Prostran, kao idejni tvorac ovog projekta i Dejan Matić, koji je realizovao ovaj projekat zajedno sa nadležnim gradskim organima i ministarstvima, su najzaslužniji što Zemun ponovo ima pristan", rekao je Kovačević. 

On je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pri nedavnom predstavljanju projekta "Zaplovimo Srbijom", kao jednu od početnih nautičkih tačaka naglasio Zemun. 

"Ovo je veoma značajno, pre svega sa aspekta saobraćaja. Kao što znate, kroz Zemun prolaze tri auto puta  - Novosadski, Zagrebački i Miloš Veliki. Sa druge strane, deo pruge Beograd-Novi Sad-Budimpešta prolazi kroz Zemun, i ovo je faktički peti koridor - plovni, na koji se sada naslanja Zemun", istakao je Kovačević.

Kako je rekao, sa privredno-turističkog aspekta ovo je značajno za našu opštinu iz razloga što turisti imaju šta da vide u Zemunu, pre svega najstariju pravoslavnu crkvu u Beogradu - Nikolajevsku, zatim Milenijumsku kulu i tvrđavu Gardoš, naš prelepi Kej i Zemunski park.

On je pozvao privrednike i turiste da dolaze u Zemun i da u njemu provedu neko vreme, jer, kao je rekao, Zemun ima dušu varoši. 

"Kada se u njega dođe, retko se odlazi'', rekao je Kovačević, i tom prilikom iskazao želju da u Zemun dođe što više turista.
Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom.