6. septembar 2023 10:43

Sestrinstvo manastira Sveta Lidija iz Grčke boravi u poseti Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sestrinstvo manastira Sveta Lidija iz Grčke boravi u poseti Srbiji

Foto: CarGo

BEOGRAD - Sestrinstvo manastira Sveta Lidija iz Asprovalte boravi u Srbiji, a tokom petodnevne posete sastaće se sa velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve, poslanicima, predstavnicima Vlade Srbije i brojnim gradonačelnicima.

U periodu od 1991. do 1995. godine, više od 3.000 dece iz ratom zahvaćenih područja živelo je u manastiru Sveta Lidija, čime je sestrinstvo tog manastira veoma zadužilo srpski narod, saopštilo je Udruženje građana "CarGo", koje je sestrinstvu Svete Lidije obezbedilo smeštaj u Beogradu.

Kako je navedeno, tokom tih ratova otvorena je deci škola u manastiru i dodeljene su im stipendije.

Takođe, stotine dece sa Kosova i Metohije, kao i one raseljene, boravilo je u manastiru prethodnih godina.

U okviru manastira funkcioniše i prva Pravoslavna televizija, kao i najveća pravoslavna štamparija na Balkanu, u kojoj su se besplatno, kao dar srpskom narodu, štampala dela naših svetaca, ističe se u saopštenju.

"Za svoje zasluge, manastir je odlikovan najvećim priznanjem, Sretenjskim ordenom, a sestrinstvo je ujedno i nosilac Ordena Svetog Save prvog reda, koji im je dodelila Srpska pravoslavna crkva", izjavio je predsednik Udruženja građana "CarGo" i poverenik manastira Hilandar Miloš Stojković.

Prema njegovim rečima, ovi simbolični gestovi predstavljaju jedan od načina da se ovom sestrinstvu Srbija, ali i Udruženje, oduže na dugogodišnjoj posvećenosti i brizi za našu decu i mlade.

Pored posete Beogradu, sestrinstvo manastira Sveta Lidija boraviće i na Zlatiboru, gde će posetiti svetinje Ovčarsko-kablarske klisure.