7. septembar 2023 18:24

Ministar Cvetković: Prioritet u odnosima sa SAD je ukidanje dvostrukog oporezivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković: Prioritet u odnosima sa SAD je ukidanje dvostrukog oporezivanja

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je danas da je jedan od protitetnih ciljeva u odnosima Srbije i SAD što skorije vraćanje srpskih proizvoda u preferencijalni tarifni sistem SAD i potpisivanje sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja.

“Na ovaj način bi se ostvarili višestruki benefiti za obe države”, naveo je Cvetković na konferenciji "Dan Amerike u Beogradu", u okviru panela "Srpsko - američke privredne veze" na kojem je govorio o daljem razvoju privrednih odnosa Srbije i SAD.

“Jačanje međudržavne ekonomske saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država doprinosi i unapređenju političkih odnosa dveju država. U prilog tome govore brojke prema kojima u Srbiji trenutno posluje 620 američkih kompanija, koje su investirale preko 4,5 milijardi dolara u srpsku privredu i zapošljavaju oko 30.000 naših radnika“, rekao je Cvetković.

Podsetio je da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i da teži ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Time će, kako je naveo, biti korak bliže ka postizanju i ostvarivanju kvalitetnijih i temeljnijih okvira saradnje sa SAD u oblasti trgovine.

Cvetković je ukazao je da je Srbija stabilno i veoma privlačno poslovno područje i da se njen potencijal ogleda i u činjenici da investicione aktivnosti podržavaju politička i ekonomska stabilnost, dostupnost visokokvalifikovane radne snage, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa naprednim tržištima, kao što su EU, CEFTA, Kina, Rusija i Turska.