11. septembar 2023 17:31

Bojan Stanić: Regionalna ekonomska integracija donosi veći ekonomski prosperitet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bojan Stanić: Regionalna ekonomska integracija donosi veći ekonomski prosperitet

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić rekao je da regionalno osnaživanje i inicijative kao što je Otvoreni Balkan mogu da donesu priliku za bolji posao, veći ekonomski prosperitet, ostanak ljudi u zemlji, a u privrednom smislu da zemlja bude otpornija na šokove koji dolaze spolja.

"Treba da donese bolju priliku za posao, veći ekonomski prosperitet i veću šansu da ovde nađete posao i ne idete u inostranstvo, da ga tražite ovde. Ako se vratimo na nivo cele privrede, ona svakako može da bude otpornija na šokove koji često dolaze spolja. Takođe, da postoji plodno tle da se neki politički sukobi reše jednom za sva vremena i da to ne bude rizik koji pre ili kasnije može ponovo da se pojavi i da utiče na privredu", rekao je Stanić za Tanjug.

Komentarišući političke sukobe koje je naveo, Stanić je objasnio da Srbija ima otvoreni problem Beograd - Priština, a sa druge strane Bosna je blizu i postavlja se pitanje šta se dešava u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

"Sve to utiče na to da mi imamo izražen generalno regionalni politički rizik to je nešto što najviše odbija strane investitore koji su zainteresovani da ulažu u dugoročno i da donose te investicije koje imaju tzv. veću dodatu vrednost. Upravo taj povišeni politički rizik može da bude toliko negativan da utiče na sve ekonomske parametre koje sad imamo dobre da krenu naniže i to se u ekonomskoj teoriji zove rizik na dole", objasnio je Stanić.

Ono što je posebno bitno istaći, dodaje Stanić, kada se govori o ekonomskoj integraciji primeri širom sveta daju dokaz da je to nešto što je poželjno, i nešto što ne može da šteti nekom nacionalnom suverenitetu.

"To je jednostavno nešto što vi morate da radite kako bi se kačili sa što većim privredama sveta, na te lance snabdevanja, kako bi jednostavno mogli da unapređujete svoju konkurentnost", rekao je Stanić.

U današnjem obraćanju u Skoplju predsednik Srbije Aleksandar Vučić spomenuo je rast cena nafte i da to u narednom periodu može biti problematično, a Stanić s tim u vezi ističe da je nafta berzanska roba čija cena se formira na osnovu ponude i tražnje.

"Ukoliko na primer dođe do problema u nekoj zemlji koja je veliki proizvođač onda se smanji ponuda na tržištu, a tražnja je recimo ista. Ekonomija sada definitivno mora da se prilagođava politici, ne samo ovde u regionu nego generalno i EU se tome mora prilagođavati. Oni su sada izgubili jefitne energente, postoje pritisci da se smanji zavisnost od kineskih dobavljača, prebacuje se dosta u Indiju", rekao je on.

Kada je reč o nafti, za nas su važne dve stvari: jedna je šta se dešava na tržitu nafte - raste cena nafte, a druga stvar je i akciza koja se povećava kako bi se punio budžet, da se sa druge strane u budžetu otvori prostor za podršku najugroženijem sloju stanovništava u trenutku ovog inflatornog pritiska", objasnio je Stanić.