12. septembar 2023 17:05

Darko Stamenković: Odlukom NBS rate nekih kredita biće umanjene i više od 25 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Stamenković: Odlukom NBS rate nekih kredita biće umanjene i više od 25 odsto

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Rate kredita će zahvaljujući odluci Narodne banke Srbije o kamatnim stopama na stambene kredite biti umanjene u rasponu od 10 do preko 25 odsto, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS Darko Stamenković.

Najnovija odluka Izvršnog odbora NBS o kamatnim stopama na stambene kredite fizičkim licima, prema rečima Stamenkovića, sadrži tri elementa, od kojih je prvi umanjenje zaustavljanja rasta kamatnih stopa, drugi ograničavanje kamatnih stopa na ove kredite u narednih 15 meseci, a treći omogućavanje prevremene, delimične ili potpune otplate svim korisnicima stambenih kredita bez naknade.

 

Odluka se odnosi na kredite sa promenljivom kamatnom stopom, čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra, a prema podacima Narodne banke Srbije u našoj zemlji trenutno ima oko 160.000 korisnika stambenih kredita.

Ukupan iznos ovih kredita u julu je bio 588 milijardi dinara, a oko 85 odsto tog iznosa odnosilo se na kredite sa promenljivom kamatnom stopom.

"Kada je reč o umanjenju kamatne stope na kredite sa promenljivom kamatnom stopom, u narednih 15 meseci, dakle do kraja 2024. godine, odluka predviđa da će se u tih 15 meseci primenjivati kamatna stopa od 4,08 odsto. To za korisnike konkretno znači da će se u odnosu na trenutni nivo, a prosečna ponderisana kamatna stopa na nivou bankarskog sektora trenutno je 6,3 odsto, rate umanjiti za 10 do 25 i više procenata, što zavisi od iznosa trenutne kamatne stope i od preostalog roka dospeća kredita", rekao je on za Tanjug.

Istakao je da će izuzetno za korisnike koji su kredit uzeli nakon 31. jula 2022. godine, a pri uzimanju kredita ugovorili veću inicijalnu promenljivu kamatu, kamatna stopa biti umanjena na nivo te inicijalne ugovorene promenljive kamatne stope koja je korisniku navedena u početnom planu otplate koju je dobio od banke prilikom ugovaranja kredita.

"U vezi sa novim kreditima koji budu uzimani nakon stupanja na snagu ove odluke, Narodna banka Srbije je uvela ograničenje da u narednih 15 meseci za kredite sa promenljivom kamatnom stopom fiksna marža ne može da bude veća od 1,1 procenat. Nakon toga banka primenjuje kamatnu stopu koju ugovori i definiše ugovorom sa korisnikom a za kredite sa fiksnom kamatnom stopom, ugovorena kamatna stopa ne može da bude veća od 5,03 odsto", istakao je Stamenković.

 

Prema njegovim rečima Narodna banka Srbije će kontrolisati i proveravati da li banke poštuju i primenjuju odluku NBS, a banke su dužne da u skladu sa odlukom NBS od 1. oktobra obaveste korisnike o zastoju u rastu kamata, o smanjenju kamatne stope na nivo koji je propisala NBS, kao i da ih obaveste o trenutku i načinu prestanka tog zastoja u rastu kamatanih stopa.

Objašnjavajući čime je motivisana odluka NBS, Stamenković je rekao da je NBS u prethodnom periodu pažljivo pratila situaciju i razvoj pre svega na međunarodnom tržištu, gde je došlo do rasta euribora.

"Taj rast je rezultat pooštravanja monetarnih uslova od strane Evropske centralne banke usled inflatornih pritisaka u Evropskoj uniji zbog čega je došlo do značajnijeg rasta rata stambenih kredita, pri čemu su pojedinim korisnicima rate porasle i preko 50 odsto", naveo je on.

Da ne bi došlo do povećanja problematičnih kredita i u cilju očuvanja finansijske stabilnosti, ali i zaštite korisnika finansijskih usluga, Narodna banka Srbije odnosno njen Izvršni odbor, na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković, procenio je da je ovo pravi trenutak da se preduzme navedena mera, zaključio je Stamenković.