29. septembar 2023 16:20

Tanasković: Sajam zimnice predstavlja veliku podršku za male proizvođače

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanasković: Sajam zimnice predstavlja veliku podršku za male proizvođače

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE/KRISTINA ĐERIĆ

KOCELJEVA - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je, tokom posete 14. Sajmu zimnice koji se danas i sutra održava u Koceljevi, da ovakve manifestacije neguju tradiciju i kulturu, ali su i velika podrška za male proizvođače.

"Ovde su poljoprivredni proizvođači iz cele naše zemlje i sve što sam probla je bilo vrhunskog kvaliteta. Ovo su manifestacije koje neguju našu tradiciju i kulturu i ovi ljudi uglavnom rade u svojim poljoprivrednim, malim gazdinstvima u svojim domaćinstvima. Koriste sve ono što je njima dostupno. Uglavnom su to poznati recepti naših baka od ajvara do salate ili džemova", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je ovaj sajam okupio više od 200 gazdinstava.

"Ovo negovanje i čuvanje tradicije spasava srpsku poljoprivredu, ali i kulturu i tradiciju. Gde god odem u Srbiji, Srbija pokazuje koliko toga ima.Ove vredne žene, ima i muškaraca doduše, ali u malo manjem broju, to što spreme i spakuju u zimnicu, zaista je perfektno", rekla je Tanasković.

Istakla je da je uvek za to da se ovakve manifestacije podrže u svakom smislu.

Na pitanje novinara o ishodima današnjeg sastanka sa poljoprivrednicima u Ministarstvu, Tanasković naglašava da su subvencije predviđene Sporazumom o saradnji koji je potpisan u maju ove godine, gotovo u potpunosti isplaćene, odnosno u 95 odsto slučajeva.

"Ono što je ostalo neisplaćeno su zahtevi koji su na dopuni u ovom trenutku i zaista nije naša odgovornost. Na sastanku jutros konstatovali smo da je Vlada ispunila sva najavljena povećanja, što se tiče naknade za odvodnjavanje Zakon je usvojen na Vladi, biće u Skupštini", rekla je ministarka.

Razgovarali su, dodala je i o refakciji.

"Objasnila sam im da je ceo iznos akcize skinut, da način na koji će se refundirati njima nije samo - sipaj ovog trenutka plavi dizel. I to nije bilo do države i do nas već do onih koji treba da organizuju plavi dizel a to su proizvođači i trgovci naftnih derivata", objasnila je Tanasković.

Ona je dodala da su proizvođači i trgovci naftnih derivata uputili molbu Ministarstvu da primena mere ne počne, jer nisu bili tehnički spremni.

"Nisu bili spremni da to urade od 1. januara 2024. godine već će to uraditi sa 1. januarom 2025. godine, ali ide se u refakciju. Mi ćemo nadoknađivati tih 50 dinara, nema nikakvih javnih poziva i ograničenja. Svakog dana, svaki račun mogu da slikaju svojim telefonom preko eAgrara nam pošalju i rekla sam im najdalje u roku od 30 dana mi se obavezujemo da te račune isplaćujemo", rekla je ministarka.

Ono što je na današnjem sastanku dogovarano za dalje, rekla je Tanasković, utvrđeno je u pet zaključaka.

"Pre svega tražili su da se angažujemo oko toga da robne rezerve prošire listu svojih skladištara, da se uključe manji skladištari i da nađemo model po kome će se to raditi. Predali su nam Zakon o robnim berzama kako bi uredili tržište trgovine ratarskim kulturama i rekla sam da ću već od ponedeljka osnovati radnu grupu da radimo na tome što sam dobila danas na sastanku, kao predlog zakona", rekla je Tanasković.

U Zakonu o podsticajima, dodala je, biće dopuna da će od 1. januara 2024. godine subvencije po hektaru moći da koriste - kako kaže zakon, vlasnici zemlje ili zakupci.

"Ali samo oni koji tu zemlju i obrađuju. Ukoliko ste vlasnik zemlje, a ne obrađujete tu zemlju, ne možete da budete korisnik subvencije i to će jasno pisati u zakonu", rekla je Tanasković.

Danas su se, kako je ministarka rekla, sa poljoprivrednicima dogovorili i da sva povezana lica od 1. januara 2024. budu ugašena.

"Da bude jedno gazdinstvo kao nosilac. Zna se šta su povezana lica i nema više potrebe za tim jer su to koristili dok je bila subvenicija do 20 hektara. Sada sa 100 hektara nema više potrebe za tim", rekla je Tanasković.

Ministarka je dodala da će se razmatrati i kako da se pomogne kada je u pitanju suncokret, jer je cena evidentno dosta niska.

"Jedan od zaključaka je bio da vidimo šta ćemo sa cenom suncokreta koja je evidentno dosta niska. Da vidimo kako možemo da im pomognemo", rekla je ministarka.