30. septembar 2023 18:26

Vladimir Vasić: Privemena mera NBS se odnosi na više od 95% stambenih kredita

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vasić: Privemena mera NBS se odnosi na više od 95% stambenih kredita

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić izjavio je danas da je od 154.000 stambenih kredita podignutih u Srbiji više od 95 odsto sa varijabilnom kamatnom stopom, a na koje se isključivo odnosi privremena odluka Narodne banke Srbije o ograničenju rasta kamate.

"Ovo je dobra mera, ima svoju oročenost na tih 15 meseci, nadam se da će se sve što je izazvalo poremećaj u narednih desetak meseci iskristalisati i da će taj tržišni mehanizam ponude i tražnje s početka 2025. ponovo početi da deluje", rekao je Vasić za Tanjug i ocenio da će privremena mera doprineti da nekima mesečna rata bude manja i za 10 do 25 odsto u odnosu na prethodnu.

Istakao je da je cilj te mere, pored istalog, i da se zaštite i interesi banaka i finansijskog sistema.

Vasić je podstio da cena novca na tržištu raste kao posledica kovida i dodatnog štampanja i ubacivanja novca kako bi se poreknula potrošnja, što je na kraju pokrenulo inflaciju, a što se prelilo na sve koji imaju kredite.

"Privemena odluka NBS odnosi se na građane sa varijabilnim kamatnim stopama...a dobro je to što mogu da je koriste svi koji su uzeli kredit do 31. januara 2022. godine", rekao je Vasić i dodao da je kao korisnik kredita već dobio informaciju od banke kolika će mu biti rata u narednom periodu.

Rata je, podseća, usklađena sa privremenom odlukom NBS u narednih 15 meseci i biće u tom fiksnom iznosu, osim u slučaju da dođe do pojeftinjenja novca na tržištu kada će banke biti dužne da to smanjenje usklade.

Kako kaže, za građane je dobro to što kamata ne može više da raste kako bi malo predahnuli.

"Verujem da privremena odluka NBS ima širu dimenziju. Čim se država umeša u neku tržišnu utakmicu neki mogu da se ljute, ali zamsilite da se nastavio rast kamata, da li bismo svi mogli da izmirujemo obaveze i kako bi izgledalo kada bi banka, iako joj to nije uloga, morala da oduzima i prodaje stanove", rekao je on.

Kaže i da nova vrednost rata zavisi od toga kada je neko uzeo kredit, kolika je bila rata i koliko je kredita otplaćeno, ali da će se suštinski sada plaćati 10 do 25 odsto manje u odnosu na prethodnu ratu.

Podseća da svako ima mogućnost da bira fiksnu, varijabilnu ili kombinovanu kamatnu stopu i dodaje da se privremena mera NBS odnosi samo na one koji imaju varijabilnu kamatnu stopu i samo na prvi kreditiu jednoj banci.

Na pitanje šta za one građane koji su kredite ugovarali nakon odluke NBS kakva su njihova ograničenja, kaže da bi rekao da je NBS namerno odredila kao datum 31. juli 2022.

"Svesno ulazite u trenutku kada izvesno znate da kamatne stope rastu, i bilo bi možda i nefer da budete nagrađeni što se ušli u trenutku kada je izvesno da kamatne stope rastu. Svako od nas, kada uzima stambeni kredit nosi dozu rizika, dugo smo mi koji smo uzimali varijabilnu kamatnu stopu 'jahali na talasu povoljnog novca ili niske cene rasta novca'", rekao je Vasić.

Podsetio je da se to klatno ponekad okrene na drugu stranu.

"Dobro je da ponekad i država i NBS umešaju prste u tržišni mehanizam kada se on toliko poremeti da nema druge opcije nego da nam država pomogne, nadam se da će sve ovo kratko trajati - samo 15 meseci jer tržiste mora da nagrađuje i kažnjava naše odluke bez obzira kakve bile", kaže Vladimir Vasić.