3. oktobar 2023 13:51

Privrednici zainteresovani za učešće na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani mogu se prijaviti do 20. oktobra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privrednici zainteresovani za učešće na Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani mogu se prijaviti do 20. oktobra

Foto: Shutterstock.com/View Apart, ilustracija

BEOGRAD, 3. oktobra (Tanjug) - Privrednici zainteresovani za učešće na Međunarodnom opštem privrednom sajmu „Tirana international fair 2023" mogu se prijaviti do 20. oktobra, objavila je Razvojna agencija Srbije (RAS).

Ova agencija zajedno sa Privrednom komorom Srbije organizuje nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije na sajmu, koji će u Tirani biti održan od 6. do 9. decembra i po broju izlagača i posetilaca najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji.

Na prošlogodišnjem sajmu ponudu je predstavilo 240 izlagača, a manifestaciju je posetilo više od 12.000 ljudi.

Sajam je po profilu opšti i na njemu se predstavljaju proizvodi poljoprivredne i prehrambene industrije, metalske i građevinske industrije, zatim industrije tekstila i nameštaja, automobilske industrije, visokih tehnologija, kao i usluga turizma.

Tržište Albanije je, navode iz RAS-a, sve interesantnije za privrednike iz Srbije, što pokazuju i činjenice da stalno raste broj onih koji sarađuju sa albanskim partnerima, kao i broj domaćih firmi koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava.

U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima dvocifreni trend porasta, koji je nastavljen i tokom krize izazvane pandemijom virusom korona a bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini između Srbije i Albanije, doprinosi i regionalna inicijativa, „Otvoreni Balkan“, čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Primena sporazuma koji se odnose na slobodno kretanje roba dovela je do značajnog skraćenja uvozno-izvoznih procedura i ubrzala protok roba preko graničnih prelaza između Srbije i Albanije.

(Kraj) rma/drm