4. oktobar 2023 14:23

Miladin Kovačević: Saradnja između RZS i RGZ dobija novi kvalitet u eri digitalizacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miladin Kovačević: Saradnja između RZS i RGZ dobija novi kvalitet u eri digitalizacije

Foto: Shutterstock.com/Sergey Nivens, ilustracija

BEOGRAD - Saradnja Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) dobija nov kvalitet u eri digitalizacije, rekao je danas direktor RZS Miladin Kovačević, povodom međunarodne konferencije "Integracija statističkih i geoprostornih podataka".

"Ono što za sada možemo reći je da je najveći domet digitalizacije kod nas postignut u popisu stanovništva, a taj isti put će biti primenjen u popisu poljoprivrede koji je u toku", izjavio je Kovačević za Tanjug. 

Kovačević je naveo da je u prošlogodišnjem popisu stanovništva povezivanje prostornih i statističkih podataka bio poduhvat koji je vodio RZS u saradnji sa RGZ. 

"Taj veliki popis stanovništva, kao velika statistička akcija, sproveden je zahvaljujući povezivanju prostornih podataka i statističkih podataka. On je mogao da se vodi tako da imamo jedan onlajn monitoring obuhvata jedinica i da na vreme reagujemo tamo gde popis ne ide u propisanom vremenu i propisanim terminima", istakao je Kovačević. 

Kazao je da je integracija podataka prilikom popisa najviše rađena u Beogradu, jer je on bio problematičan sa aspekta obuhvata. 
Prema rečima Kovačevića, na današnjoj konferenciji je bilo reči o aspektima razvoja  geodetskog informacionog sistema. 

"Geodetski informacioni sistem je osnova u sistemu podrške odlučivanja. Taj sistem podrazumeva unapređenje i kreiranje svih potrebnih informacija za donosioce odluka na bilo kom nivou, od jednog domaćinstva do nivoa države", naveo je Kovačević. 

Komentarišući popis poljoprivrede, on je istakao da se svakog dana prate operacije na terenu.

"Tamo rade opštinske popisne komisije, rade instrutkori same komisije, rade regionalna odeljenja i rade popisivači. Oni su veoma obučeni, idu sa laptopovima u gazdinstva koja su izabrana na osnovu Registra za poljoprivredna gazdinstva koje vodi Ministarstvo poljoprivrede", objasnio je Kovačević. 

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković je rekao da je konferencija značajna, jer je na taj način odato priznanje za dugogodišnji rad i saradnju između RZS-a i RGZ-a. 

"Taj rad je krunisan prošlogodišnjim popisom stanovništva. Tada je prvi put korišćena lokacija za popis stanovništva što je jedna inovativna stvar u oblasti statistike i set ap podataka", izjavio je Drašković. 

Dodao je da je Srbija kao primer dobre prakse u integraciji statističkih i geoprostornih podataka izabrana za domaćina ove međunarodne konferencije. 

"Na visokom tehničkom nivou smo ostvarili saradnju i nadam se da će ona u budućnosti ostati na jakom i visokom nivou", naglasio je Drašković. 

On je naveo da će budući koraci biti na daljem radu u upravljanju institucijama i ljudima, i implementiranju novih tehnologija. 

"To su tri teme kojima će se baviti i ova konferencija, a značajno je što ćemo identifikovati probleme za buduću saradnju i dalji napredak i što ćemo odrediti prioritete rada ovih institucija", istakao je Drašković. 

Tomaž Petek iz Organizacije Ujedinjenih Nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu (UNGGIM Europe) rekao je da je na skupu pored integracije podataka bilo razgovora i o upotrebi i otvorenom pristupu podacima.

"Mi se zalažemo za integraciju i objedinjavanje pristupa prema geoprostornim podacima i popularizaciju korišćenja tih podataka u svim područijima društva. Sa upotrebom georeferenciranja podataka koje društvo poseduje, moguće je postići brže i jednostavnije prihvatanje nekih odluka za razvoj svakodnevnog života građana", istakao je Petek. 

Dodao je da u većini zemalja koje sarađuju unutar UNGGIM, akcenat na digitalnoj transformaciji poslovanja javne uprave. 

"U RGZ Srbije je veliki značaj dat projektima vezanim za digitalnu transformaciju i verujem da će tako biti i u buduće", ukazao je Petek. 

Taeke Gjaltema iz Ekonomske komisije za Evropu (UNECE) rekao je da je integracija statističkih i geoprostornih podataka veoma važna stvar za kreatore politika.

"Veoma je važno da spojimo što više podataka kako bi ljudi donosili dobre odluke o politikama, kuda ići i šta uraditi. Ovo je veoma dobro vreme za to jer dosta zemalja i organizacija počinju da rade na integraciji podataka", objasnio je Gjaltema. 

Naveo je da u Srbiji postoji veoma dobra saradnja između RGZ-a i RZS-a.

"To znači da će odlučioci u Vladi Srbije i Narodnoj skupštini imati dosta informacija koje će moći da iskoriste da naprave dobru politiku za stanovništvo. Važno je i za samo stanovništvo koje će moći da kontroliše Vladu i da vidi da li politike ispunjavaju zahteve u zavisnosti od situacije u zemlji", ukazao je on.

Istakao je da je Srbija veoma dobar primer integracije statističkih i geoprostornih podataka. 

Marta Nađ Rutengas iz Eurostata je navela da je organizovana radna grupa koja radi na integraciji podataka. 

"Naše kolege iz Srbije učestvuju u toj radnoj grupi i to je posebna radna grupa, jer u njoj pored nacionalnih statističkih agencija učestvuju i nacionalni geodetski zavodi", istakla je Nađ Rutengas. 

Pored radnih grupa, navela je Rutengas, Eurostat organizuje vebinare, donira sredstva i spaja ljude na razvoju različitih metodologija, dokumenata i rešenja za mnoge zemlje.

 Međunarodnu konferenciju "Integracija statističkih i geoprostornih podataka" organizovali su Ekonomska komisija Organizacije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Evrostat i Organizacija ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu (UNGGIM Europe), u saradnji sa Republičkim zaovodom za statistiku Srbije i Republičkim geodetskim zavodom.