11. oktobar 2023 15:17

Održan Dan nauke i inovacija u NTP-u Niš

Izvor: TANJUG

podeli vest

Održan Dan nauke i inovacija u NTP-u Niš

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - U Naučno-tehnološkom parku Niš danas je održan prvi Dan nauke i inovacija, a na otvaranju ove manifestacije resorna ministarka Jelena Begović istakla je da je cilj projekta, čiji je slogan "Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija" podizanje svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Dan nauke i inovacija deo je nacionalnog projekta pokrenutog od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, koji predviđa da se ti dani organizuju od oktobra ove do maja 2024. u gradovima širom Srbije.

"Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija treba da bude krilatica koja će se provlačiti na fakultetima, u srednjim školama, u porodicama, jer upravo ona jeste budućnost Srbije, za koju imamo čvrstu osnovu", rekla je ona.

Begović je naglasila da Srbija ima dobar pravni okvir da može da se bavi inovacijama i njihovim razvoj

em i na tome je država radila godinama.

"Imamo finansijsku podršku i mnogobrojne poreske olakšice za privatni sektor koji se bavi razvojem i istraživanjem, ali to ljudi ne znaju. Zato smo odlučili da pokrenemo ovaj projekat i komunikaciju sa svim zainteresovanim stranama, kako bi stručnjaci posetiocima mogli da objasne sve ove mehanizme, bilo da dolaze iz akademije ili privrede", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u današnje vreme akademija više ne može bez realnog sveta, ali ni kompanije više ne mogu bez istraživanja i razvoja i zato je potrebna međusobna saradnja.

"Mora mnogo više istraživanja i razvoja da bude u privatnom sektoru kako bi bili konkurentniji i van granica naše zemlje. To je naš cilj", kazala je Begović.

Ona je najavila i da će se pored Niša sa kojim se danas počinje, u narednom periodu obići još 13 gradova širom Srbije tokom ovog projekta.

"Obučićemo i 17 regionalnih centara Privredne komore Srbije (PKS), kako bi u njima postojao jedan čovek koji bi mogao da pomogne u tehnološkom transferu, razvoju inovacija i zaštiti intelektualne svojine", kazala je ona.

Begović je najavila da će od sledeće sedmice početi i novi program finansiranja inkubarora u naučno-istraživačkim organizacijama koji će biti mesta za razvoj inovacija u našem ekosistemu.

Ona je naglasila i da je u izradi i portal naučne infrastrukture, koji će popisati sve usluge i infrastrukturu naučno-istraživačkih organzacija, čime će ih učiniti vidljivijim potencijalnim kupcima iz privatnog sektora, ali i iz akademije.

"Imamo izuzetne infrastrukture, koje ćemo približiti svima, u cilju bržeg razvoja i inovacija", kazala je Begović i dodala da je Srbija bila oduvek zemlja nauke i zemlja inovacija i da mora da se radi na promociji ove ideje, ali i da zasuču rukavi da bi imali rezultata, bez obzira da li se radi o naučno-istraživačkim organizacijama ili privatnim kompanijama.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zahvalila se mnogobrojnim posetiocima današnje manifestacij na interesovanju i podrški koju pružaju inovacijama i nauci.

"U modernom društvu, inovacije i pametne tehnologije imaju ulogu suštinskih pokretača napretka i prosperiteta na lokalnom nivou", rekla je ona i istakla da su naučne i tehnološke inovacije ušle u sve naše domove i utiču na to kako živimo i radimo, ali i na način kako se lečimo.

Direktor naučno-tehnološkog parka (NTP) Niš Milan Ranđelović kazao je da je podrška ministarstva i lokalne vlasti NTP-u Niš dokaz da je važnost nauke i inovacija u Srbiji danas prepoznata.

"Velika je čast i zadovoljstvo da ovakav projekat kreće iz Niša grada sa velikom kulturno istoriskom tradicijom, a koji je danas grad nauke i inovacija i to je nešto o čemu treba da se priča i svi da budemo svesni", kazao je on.

Nakon uvodnih obraćanja, u Nišu je danas usledio panel u kojem su posetiocima predočene informacije vezane za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema koji su stalno dostupni u okviru relevantnih institucija.

Posetioci su čuli i primere dobre prakse, odnosno uspešne priče koje su prošle put od ideje do realizacije i imali su priliku da vide izložbu i demonstraciju primera dobre prakse iz oblasti nauke i inovacija.

Tokom Dana nauke i inovacija u gradovima širom Srbije biće organizovane aktivnosti sa kvalitetnim sadržajem koji će inspirisati celokupnu javnost da aktivno učestvuje u stvaranju i primeni inovativnih rešenja i naučnih dostignuća, bilo u privredi ili u svakodnevnom životu, kako bi doprineli dugoročnom napretku naše zemlje.

Dan nauke i inovacija, odnosno promocija mogućnosti u nauci i inovacijama biće do maja 2024. organizovana širom Srbije svake druge nedelje i to u Pirotu, Novom Pazaru, Čačku, Užicu, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, Malom Zvorniku, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Novom Sadu, kao i Beogradu.