11. oktobar 2023 18:01

Dušan Uzelac: Ograničenje kamatne stope prvog stambenog kredita donelo bi olakšanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Uzelac: Ograničenje kamatne stope prvog stambenog kredita donelo bi olakšanje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Odluka Narodna banka Srbije da ograniči kamatnu stopu za dužnike, koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, donela je olakšanje korisnicima kredita, ocenio je danas urednik portala Kamatica Dušan Uzelac

Kako je objasnio, s jedne strane njima je rata sada manja, a s druge strane, u narednih 15 meseci znaju kolika će ona biti .

"Narodna banka je suštinski ovom odlukom izbacila euribor iz priče, jer je kamatna stopa sada fiskirana", rekao je Uzelac za Tanjug.

On je naglasio da korisnici kredita najčešće nisu finansijski neodgovorne osobe, i da najčešće uzimaju kredite na pozitivnim osnovama, u situacijama kada kredit mogu da isplaćuju, i da nisu mogli da utiču na teško predvidive okolnosti poput onih koje su se dogodile u poslednjih godinu ipo dana, a koje su uzrokovale i porast kamatnih stopa, ali i inflaciju koja je podigla cene troškova života.

"Finansijska odgovornost jeste individualna, individualno finansijski podnosimo i prihode i rashode, a kada dođu situacije kao sada, kada su skočile kamatne stope i drugi troškovi, dolazi do realnih problema građanina da isplate ratu kredita", rekao je Uzelac.

Komentarišući razliuke u kamatnim stopama u Srbiji i drugim zemljama, Uzelac naglašava da postoje mnogi faktori koji dovode do tih razlika.