12. oktobar 2023 13:10

Dan dobavljača za države Zapadnog Balkana održava se danas u Kelnu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dan dobavljača za države Zapadnog Balkana održava se danas u Kelnu

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

KELN - Dan dobavljača, na kom će se sastati 25 kompanija iz Nemačke i 95 kompanija sa Zapadnog Balkana, među kojima je i 25 iz Srbije, održava se danas u Kelnu, saopštila je Nemačko - srpska privredna komora (AHK Srbija).

Kako je navedeno, izvršni član Upravnog odbora te komore Alexander Markus kazao je da su se dobavljači iz Srbije pokazali kao veoma pouzdani partneri.

Prema njegovim rečima važni faktori za nemačke kompanije u saradnji sa dobavljačima na Balkanu su stručna radna snaga, standardi kvaliteta, sertifikacija, geografska blizina i spremnost domaćih kompanija da se uključe u zahtevno planiranje operativnih poslova sa stranim kompanijama.

"Zato verujemo da region Zapadnog Balkana ima visok potencijal da se pozicionira kao prvi izbor za kompanije sa sedištem u Nemačkoj", kazao je Markus.

U saopštenju se dodaje da je ispred nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i klimatske akcije Hajnc Hetmajer kazao da je projekat "Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana" pokrenuta u okviru Berlinskog procesa sa ciljem da pruži konkretnu i efikasnu podršku državama Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da ojačaju svoju privredu.

"Do sada je Nemačka investirala četiri milijarde evra na Zapadnom Balkanu, što je rezultiralo otvaranjem 120.000 radnih mesta", naveo je on.

Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana se realizuje od 2015. pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku Nemačke u okviru Programa za razvoj stranih tržišta za mala i srednja preduzeća, a uz podršku predstavništva nemačke privrede u zemljama Zapadnog Balkana (AHK), kao i nemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V).