17. oktobar 2023 11:25

Jelena Bojović: Na konferenciji "Budućnost biotehnologije" učestvovaće više od 30 stručnjaka iz sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Bojović: Na konferenciji "Budućnost biotehnologije" učestvovaće više od 30 stručnjaka iz sveta

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Konferencija Budućnost biotehnologije, koja će se održati u četvrtak i petak u Palati Srbija u Beogradu, biće posvećena načinima na koje ljudi u svetu, pre svega, naučnici, istraživači, vlade ali i startapi i kompanije usmeravaju i razvijaju biotehnologiju, izjavila je direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović i dodala da će učestovati više od 30 stručnjaka iz celog sveta.

Konferenciju organizuju Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum, uz podršku Oranizacije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kao i Evropske unije, Ambasade Velike Britanije u Srbiji, NALED-a, otvoriće je premijerka Ana Brnabić, a govoriće na otvaranju i generalni sekretar OECD Matijas Korman i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek.

"Naša zemlja je prepoznala ovu oblast kao svoju budućnost i raduje što će sa nama biti, pre svega, naši stručnjaci, istraživači, instituti koji ovde već rade, zatim ministarstva koja se intenzivno bave unapređenjem uslova za razvoj biotehnoloških nauka, bioinformatike, bioinženjeringa i drugih. Konferencija je prilika da čujemo više od 30 različitih stručnjaka koji dolaze iz celog sveta, a oni će govoriti o tome dokle se stiglo u njihovim zemljama u razvoju ove oblasti, pre svega u razvoju medicine, jer je ona jedan od prioriteta, ali i u drugim oblastima kao što su očuvanje životne sredine, razvoj poljoprivrede, bolja i efikasnija energetika", rekla je Bojovićeva za Tanjug.

Prema njenim rečima, u dva dana koliko će konferencija trajati biće paralelno održano desetak panela, a među temama zastupljene su budućnost medicine i korišćenje biotehnologije, genetička medicina i kako genetika i genetsko sekvenciranje mogu doprineti razvoju zdravstva i drugih oblasti.

"Posebna sala biće posvećena temema životne sredine, tzv. grin šou rum, gde će biti i prezentacija startapa iz Srbije koji se bave ovim oblastima, kao i nekoliko prezentacija iz ove oblasti koje vodi direktor Bio Sens instituta Vladimir Crnojević. Imaćemo i panel koji vodi naša profesorka Milica Radišić, koja već 20 godina radi u Kanadi, na inženjeringu tkiva, a pre svega kardiovaskularnom. Ona će voditi panel koji se bavi upravo medicinom i korišćenjem novih tehnologija za razvoj medicine", pojasnila je sagovornica Tanjuga.

Na jednom panelu će se govoriti o tome kako od nauke doći do industrije i kako da se uradi tehnološki transfer onoga što rade naši naučnici i istraživači, kako da se to komercijalizuje.

Čuće se i primeri uspešne prakse iz raznih zemalja u svetu kao što su Španija, Italija, Velika Britanija, zatim Singapur, Kina.

Bojovićeva je istakla da posebno raduje što će među govornicima biti desetak onih koji su se rodili ili odrastali u Srbiji, a godinama rade u velikim institutima van Srbije.

"Osim njih imamo i dva glavna govornika a to su profesor Timoti Lu, zatim Rešma Šeti, direktorka i osnivač jedne od najvećih biotehnoloških kompanija na svetu Gingko Bioworks Rešma Šeti. Reč je o američkoj kompaniji koja vredi 4,2 milijarde dolara, a proizvodi veštačke bakterije, odnosno jednoćelijske organizme za potrebe industrije", rekla je Bojović.

Istakla je da Srbija kroz ovu konferenciju, koja se drugi put organizuje u našoj zemlji, želi da pokaže ogroman potencijal naše zemlje u ovoj oblasti a to je BIO4 kampus.

"Srbija puno ulaže u infrastrukturu da obezbedi razvoj jednog takvog kampusa po ugledu na Kembridž i druge kampuse koji objedinjuju nauku i startapove i nude uslove za privredu i razvoj biotehnologije. Konferencija će između ostalog poslužiti da se vide koji su to kapaciteti u Srbiji, kako u znanju i nauci, i infrastrukturi koje nudimo i kako da te kompanije i naučnike privučemo da rade u Srbiji, pre svega u istzraživanju i razvoju", navela je ona.