17. oktobar 2023 18:14

Zoran Đorđević: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja podsticaj za jačanje izvoza

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zoran Đorđević: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja podsticaj za jačanje izvoza

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini Zoran Đorđević, povodom potpisivanje sporazuma o saradnji i slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom, izjavio je danas da je ovo podsticaj za jačanje izvoza srpskih proizvoda u Kinu.

Ovim sporazumom se pruža šansa, jer će kineski kupci biti oslobođeni carina na našu robu. Istovremeno, pošto mi imamo daleko manji izvoz u Kinu nego što oni imaju kod nas, i oni će više da zarađuju, jer i kupci ovde neće plaćati carinu, rekao je Đorđević za Tanjug.

 

Prema njegovim rečima, već su napravljeni sporazumi za mleko i mlečne proizvode.

Na pitanje odakle su Kinezi ranije uvozili mleko, Đorđević je objasnio da je to bilo iz Australije, Novog Zelanda, Amerike, a da su Kinezi sireve uvozili iz Francuske i Švajcarske.

"To su enormne cene, 150 grama košta 10 dolara, nezamislivo za naše prilike. Sada se nama pruža šansa jer mi imamo izuzetne mlekare, posetio sam većinu njih. Mi imamo kvalitet koji je zadovoljavajući za standarde Evrope", istakao je Đorđević.

Kazao je da Srbija može da poveća izvoz suvih šljiva, jer ih Kina trenutno uvozi iz SAD.

"Možete da mislite koje su to cene transporta i transakcije, sigurno su američke cene više nego naše", rekao je Đorđević.

On je istakao da Srbija trenutno ima najviši nivo saradnje sa Kinom.

 

"Ovo je sada najviši nivo saradnje. Srbija sada važi za zemlju u Evropi koju Kina najviše ceni. Najdragoceniji prijateljski odnos Kina pokazuje prema Srbiji i Srbija prema Kini. U Evropi nema zemlje koja je dobila taj status", ukazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, inicijativa Pojas i put ima izuzetan značaj jer je okupila 140 vlada, delegacija i predsednika država, kao i 30 međunarodnih organizacija.

"Usput su svi poveli svoje privrednike i pravi se privredni forum. Pre nego što se sutra otvori zvanični forum, potpisani su bilateralni sporazumi o saradnji. Kina je napravila jedno čudo sa inicijativom Pojas i put. Zapadnjaci i zapadna Evropa su bili strašno ljubomorni kada su oni krenuli sa tim", naveo je Đorđević.

Đorđević je rekao da će potpisani sporazumi biti realizovani nakon ratifikacije u Skupštini Srbije.

"Rečeno je da će to biti sledeće godine u junu. Mislim da je sada na osnovu tih sporazuma napravljena izuzetna atmosfera za bolju komunikaciju kineskih i srpskih privrednika, da će već početi neki pregovori pre tih sporazuma i da će već početi da se realizuju neki poslovi", zaključio je Đorđević.