19. oktobar 2023 15:38

Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" od 16. do 19. novembra u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sajam "Vinska vizija Otvorenog Balkana" od 16. do 19. novembra u Beogradu

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" održaće se od 16. do 19. novembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, najavili su danas organizatori.

Manifestacija će biti organizovana pod pokroviteljstvom Vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvorenog Balkana.

Očekuje se da će sajam ove godine okupiti više od 570 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, distributera, predstavnika HORECA lanaca i renomiranih instituta iz preko 28 zemalja.

Kako se naglašava, Beograd će drugu godinu za redom biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina, čuvene gastronomije, a Srbija će još jednom podići visoko čašu, u čast najuspešnijeg vinskog događaja koji otvara potencijal poslovne saradnje regiona i sveta.

Podseća se da je Međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" prošle godine okupio više od 350 izlagača i preko 30.000 posetilaca.

Dodaje se da o tome koliko je Srbija prepoznata kao destinacija kvalitetnih vina, najbolje govori podatak da je naša zemlja ove godine na najvećem svetskom ocenjivanju vina u Londonu, u dvadesetom izdanju renomiranog međunarodnog takmičenja "Decanter World Wine Awards" osvojila pet zlatnih, 38 srebrnih i 59 bronzanih medalja.

"Na Vinskoj viziji Otvorenog Balkana ključ leži u ideji partnerstva i saradnje. Baš zbog toga, sajam nema samo izložbeni karakter i ključni segment Vinske vizije je mogućnost za poslovne susrete kao i upoznavanje sa vinskom scenom Balkana svih koji su zainteresovani", piše u saopštenju.

Vinska vizija, kako se dodaje je platforma za jačanje postojećih odnosa i stvaranje novih poslovnih saveza unutar regionalne i svetske vinske scene i kroz direktne interakcije,profesionalci mogu otkriti nove tržišne trendove, upoznati se sa inovacijama i tehnologijama, te stvoriti čvrste temelje za održiv rast vinarskog sektora.

"Povezivanje sa kolegama i stručnjacima iz različitih zemalja i regiona otvara vrata za međunarodnu saradnju, proširenje tržišta i prodajnih kanala", ističe se .

Tokom četiri dana trajanja ove manifestacije, kako je najavljeno biće održani i programi poput Food Vision-a i Rakija segmenta, a predstaviće se i balkanske kulinarske tradicije koje nose u sebi izvornu, zdravu pripremu domaćih obroka, od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po receptima naših predaka.

Posetioci će moći da probaju i retke zalogaje kulinarskog umeća, nasleđa i budućnosti, koje će prirpremati na licu mesta Mišlen šefovi.

Ove godine, Vinska vizija u Beograd dovodi i neke od najpriznatijih svetskih i regionalnih vinskih eksperata koji će održati niz masterklasova, radionica i vođenih degustacija.

Svoju ličnu selekciju velikih vina iz našeg dela sveta predstaviće čuvena Kerolajn Gilbi MW, predsednica žirija Open Balkan Wine Trophy takmičenja.

Najavljeno je i da će Tomas Kurtius MW održati masterklas o najboljim slatkim vinima sveta, dok će poznata regionalna vinska i gastro kritičarka Mira Šemić održati predavanje o senzorici i degustaciji vina.