20. oktobar 2023 11:57

Tanasković: Postignut dogovor o izvozu srpske maline u Mađarsku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanasković: Postignut dogovor o izvozu srpske maline u Mađarsku

Foto: Tanjug video

BUDIMPEŠTA - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "OMEK" u Budimpešti da raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, kao i da je postignut dogovor i o izvozu srpske maline.

Ona je rekla da su sa njom na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, pošto je to dogovororeno sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

"Malinari su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas. Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina", rekla je ministarka. 

Tanaskovićeva je istakla da Izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

Od polovine 2024. bez carine 60 odsto proizvoda za izvoz u Kinu

Jelena Tanasković je rekla danas u Budimpešti da je poseta NR Kini bila veoma uspešna i da će potpisani sporazumi  "preporoditi plasman" srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s obzirom da će 60 odsto svih proizvoda koje smo kandidovali ili izvozimo u Kinu od polovine sledeće godine biti oslobođeno carine. 

Ministarka je na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "OMEK" istakla da je u Kini potpisano 18 sporazuma što je najbitniji krovni sporazum o bilateralnoj međutrgovinskoj saradnji koji podrazumeva najvećim delom izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije i liberalizaciju trgovinskih stopa.

"Tu su raž, ječam, suncokret, šljiva, jabuka, svinjsko meso, i mnogi drugi drugi proizvodi koje već izvozimo. Liberalizacija za sledeću grupu proizvoda koju čine 16 odsto našeg ukupnog izvoza biće za pet godina potpuno oslobođena carine, i svake godine će se umanjivati", naglasila je ona.

Ministarka je istakla primer vina koje se danas carini po stopi od 40 odsto.