26. oktobar 2023 16:32

Kosjerić: Otvorena obnovljena toplana, cementara Titan uložila 30 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kosjerić: Otvorena obnovljena toplana, cementara Titan uložila 30 miliona dinara

Foto: TANJUG/GVOZDEN NIKOLIĆ

KOSJERIĆ - U Kosjeriću je danas otvorena obnovljena toplana u čiju je rekonstrukciju, koja je počela zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine, cementara Titan ove godine uložila 30 miliona dinara.

Rekonstrukcija je počela 2021, pa je pored konvertovanja sa mazuta na prirodni gas, nabavljena i oprema za proširenje kapaciteta same kotlarnice toplane.

"Ove godine investiciju je podržala Titan cementara Kosjerić sa 30 miliona dinara i ta sredstva su iskorišćena za nabavku preostalog dela opreme i za povezivanje kompletnog postrojenja čime je omogućeno da se nakon tri godine kompletno realizuje rekonstrukcija kotlarnice", rekao je Danilo Jović, direktor JKP Gradska toplana Kosjerić.

On je objasnio da se time stiču uslovi da se osnovna i srednja škola, dve sportske hale, stambena zgrada, a za mesec dana i Dom zdravlja, priključe na sistem daljinskog grejanja čime se gase njihove individualne kotlarnice koje su koristile mazut i ugalj kao energent za proizvodnju toplotne energije.

Direktor cementare Titan Miroslav Gligorijević kazao je da su do ovako dobrih projekata i inicijativa došli kada su zajedno sagledali činjenice i merenja, kao i da im je trebalo dugo vremena da shvate da kvalitet vazduha zavisi od javnih kotlarnica i individualnih ložišta.

"Ovim, ali i prethodnim investicijama koje je lokalna samouprava sprovela u saradnji sa ministarstvima eliminisali smo tri velika zagađenja u opštini Kosjerić”, rekao je Gligorijević.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić istakao je da će se ovom investicijom od 30 miliona dinara u još većoj meri smanjiti zagađenje vazduha, kao i da je opština Kosjerić u prethodne tri, četiri godine aktivno radila na smanjenju zagađenja vazduha.

"Hteo bih da se zahvalim fabrici cementa 'Titan' koja je značajna sredstva uložila i u svoj pogon da smanji zagađenje životne sredine, a i ovom investicijom od 30 miliona dinara je pokazala kako vodi računa o zaštiti životne sredine”, rekao je prvi čovek opštine Kosjerić.

Đokić se zahvalio i Vladi Republike Srbije kao i svim ministarstvima koja su pomogla da se kotlarnica rekonstruiše od početka do kraja.

„Ta sredstva nisu mala, ukupna vrednost sa uloženim sredstvima opštine Kosjerić su 104 miliona dinara, to nije mala investicija, ali nećemo stati na tome, nastavićemo da smanjujemo zagađenje životne sredine i da se borimo za čistu životnu sredinu”, kazao je Đokić.