1. novembar 2023 15:58

Ministar Cvetković posetio kompaniju Ziđin Koperu Boru: Srbija bila šesta u Evropi po proizvodnji bakra, danas je druga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković posetio kompaniju Ziđin Koperu Boru: Srbija bila šesta u Evropi po proizvodnji bakra, danas je druga

Foto: TANJUG/SRBIJA ZIĐIN KOPER/ I. MITROVIĆ

BOR - Investicija Ziđin Kopera u Boru realizovana je kao strateško partnerstvo između Ziđin Grupe i Srbije i nije samo znak poverenja u našu zemlju već i potvrda da Srbija privlači značajne investitore i da može da ostvari prosperitetnu budućnost, izjavio je danas ministar privrede Slobodan Cvetković.

Prilikom posete toj kompaniji u Boru, gde je obišao rudnik „Veliki Krivelj”, dispečerski centar i topionicu bakra Elektroliza, Cvetković se, kako je saopštilo resorno ministarstvo, osvrnuo i na ostvarene rezultate ove kompanije i istakao da se Srbija nekada nalazila na šestom mestu u Evropi po proizvodnji bakra, a danas zauzima drugo mesto.

Dodao je i da je Srbija Ziđin Koper ulaganjem 216 miliona dolara u ekologiju i zaštitu životne sredine dala doprinos zajednici.

"Održivi razvoj mora biti ključna vodilja, jer želimo budućim generacijama da ostavimo zdravu i prosperitetnu Srbiju", poručio je ministar privrede.

Direktor proizvodnje u Srbija Ziđin Koper Jovica Radisavljević je rekao je da je od preuzimanja vlasništva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija dala kumulativni doprinos društvenoj zajednici u Srbiji koji je svrstava u red privrednika sa najvećim uplatama po osnovu poreza i naknada.

„Od poslovanja Srbija Ziđin Koper koristi imaju i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek. Tako je, recimo, samo u budžet grada Bora i opštine Majdnapek ove godine uplaćeno oko dve milijarde dinara“ izjavio je Radisavljević.

Iz Srbija Ziđin Kopera su saopštili da ova kompanija zapošljava više od 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju po oko 125.000 dinara.

Prema rečima Jovice Radisavljevića, posle preuzimanju upravljanja, u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.800 ljudi.