4. novembar 2023 09:15

Aleksandar Ljubić: Srbija je lider u privlačenju stranih investicija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Ljubić: Srbija je lider u privlačenju stranih investicija

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Saveta stranih investitora (FIC) Aleksandar Ljubić izjavio je danas da je Srbija više nego dobro mesto za strane investitore, što potvrđuje i podatak da je poslednjih nekoliko godina naša zemlja lider po privlačenju stranih investicija.

"Dostigli smo čak 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija prošle godine i očekujemo da će slična situacija biti i ove godine. To treba sve da nas raduje", kazao je Ljubić za Tanjug.

Međutim, Ljubić naglašava da je osim privlačenja stranih investicija veoma važno da zemlja zadrži investitore koji su došli.

"Zadržati stranog investitora možete kroz reformu poslovne politike, a to pre svega znači stvaranje predvidljivog poslovnog okruženja", kazao je on i dodao da FIC radi na tome zajedno sa Vladom Srbije.

Ljubić je istakao i da je u biznisu, kao i u svemu drugom, jako važan "dobar glas", jer se on, kako naglašava, daleko čuje.

"Srbija je proteklih godina privukla mnoge velike kompanije i velika imena u biznisu. Samim tim, dobra lokacija, infrastruktura, gradnja digitalne infrastrukture, ali i jednostavno poslovanje vam je siguran recept za privlačenje bilo kog investitora, a pogotovo stranaca", kazao je on.

Prema Ljubićevim rečima, više od 60 odsto kompanija koje dolaze u Srbiju su pretežno iz Evropske unije, zatim iz SAD, a u poslednje vreme primetan je trend sve većeg broja kompanija koje dolaze iz Azije, pre svega iz Japana i Kine.

Kada je konkretno reč o nemačkim kompanijama, sagovornik Tanjuga ističe, da je njihov broj u Srbiji najveći u regionu.

"Mi smo zbog toga više nego zainteresovani za sve pravne regulative što Nemačka donosi i koje se odnose na kompanije iz te zemlje", kazao je on podsećajući da je Srbija među 34 zemlje za koje je Vlada Nemačke uvela mere koje investicije nemačkih kompanija u te zemlje čine jednostavnijim i jeftinijim.

Ljubić je dodao da očekuje da će u narednom periodu sve veći broj nemačkih kompanija otvarati svoje proizvodne pogone u Srbiji, jer je napša zemlja "idealno mesto za tako nešto".

Na pitanje šta bi Srbija mogla da poboljša kako bi bila privlačnija stranim kompanijama, direktor FIC kaže da strane investicije čine samo jedan stub razvoja zemlje.

"Ukupan nivo učešća investicija u BDP-u mora da bude 25 odsto kako bi bi održivi rast zemlje dostigao pet odsto. Kod nas strane investicije čine između šest i sedam odsto. Državne investicije u izgradnju infrastrukture, pre svega putne i mnoge druge, čini takođe otprilike toliko i to je zajedno oko 15 odsto", kazao je sagovornik Tanjuga.

Ljubić je naglasio da su zato za razvoj zemlje od velike važnosti domaće privatne investicije, to jest mala i srednja preduzeća, koja su kičma privrede i da one moraju biti na nivou od minimum 10 odsto.

Prema njegovim rečima, te domaće male kompanije čine sastavni deo nečega što se zove okruženje, pa samim tim koriste velike strane kompanije da bi izašle na pojedina tržišta na koja inače ne mogu same da izađu.

"Mislim da ta simbioza između stranih i domaćih investicija, i naravno pomoći države je dobitna kombinacija za budućnost", kazao je on.

Ljubić je naglasio da se FIC već dugo godina zalaže za predvidljivo poslovno okruženje i stalnu komunikaciju sa Vladom Srbije i najavio da će 21. novembra 21. put predstaviti "Belu knjigu" gde će se videti šta strani investitori predlažu Vladi i šta je to što treba uraditi u narednom periodu kako bi se popravilo poslovno okruženje.

Naveo je i da su svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa drugim zemljama više nego dobrodošli i naglasio da je, ipak, za našu zemlju najvažniji onaj sa EU, jer tamo najviše izvozimo i odatle najviše uvozimo.

"Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom je otvaranje jednog novog kanala i vreme će pokazati šta će on doneti. Nadamo se da će naši privrednici znati da to iskoriste i ostvare najbolju korist od svega", zaključio je Ljubić.

U Srbiji posluje i francuska kompanija Šnajder elektrik koja važi za svetskog lidera u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, koja u svom portfoliju ima razvojne centre širom sveta, među kojima je i Razvojni centar u Novom Sadu.

Direktor Šnajder Elektrik razvojnog centra u Novom Sadu Dragoljub Damljanović kaže za Tanjug da je Srbija privlačna stranim investitorima prvenstveno zbog veoma kvalitetnih inženjera i dobrog obrazovnog sistema, kada je reč o oblasti u kojoj ta kompanija posluje.

"Mi smo Srbiju izabrali kada smo kupili firmu koja je postojala ovde i sada širimo poslovanje. Svakako imamo plan da pravimo ovde više proizvoda, razne softvere koji su deo energetske tranzicije", rekao je on.

Damljanović je naveo da ta kompanija kroz saradnju sa inicijativom Digitalna Srbija kanališe svoje zahteve prema vladi, kako bi se unapredio zakonodavni okvir i poslovni ambijent.

"Do sada je vlada imala prilično sluha da razume IT zajednicu i pomogne nam da to okruženje bude sve uređenije i omogući fer tržišnu utakmicu za sve nas", rekao je Damljanović.